Putin i Raisi najavili produbljivanje političkih i trgovinskih veza i saradnje

Razgovor je obavljen telefonom. Kremlj pojačava izgradnju veza sa Iranom i drugim nezapadnim zemljama, od napada na Ukrajinu 24. februara

4485 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Putin (Ilustracija), Foto: Rojters
Vladimir Putin (Ilustracija), Foto: Rojters

"Razgovarali smo o nizu aktuelnih pitanja bilateralnog dnevnog reda, a akcenat je stavljen na dalje unaprijeđenje saradnje u političkom, trgovinskom i ekonomskom sektoru, uključujući polje transporta i logistike", saopšteno je nakon razgovora ruskog predsjednika Vladimir Putina i iranskog kolege Ebrahimom Raisijem.

Razgovor je obavljen telefonom dok iransko snabdijevanje Moskve oružjem, nije pomenuto, prenosi Rojters.

Rusija je pojačala napore u izgradnji veza sa Iranom i drugim nezapadnim zemljama otkako je napala Ukrajinu 24. februara.

U toku ove sedmice, sa iranskim liderima u Teheranu sastao se i visoki ruski bezbjednosni zvaničnik, pri čemu su dvije zemlje obećale bliže veze.

Posjeta je održana nakon optužbi Ukrajine i Zapada, da Rusi koriste iranske bespilotne letjelice za gađanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Iz Irana su ponovili da su Rusiji poslali mali broj dronova prije početka rata.

Tokom prošlog mjeseca, dva visoka iranska zvaničnika i dvoje iranskih diplomata kazali su za Rojters, da je Iran obećao da će Rusiji obezbjediti rakete zemlja-zemlja.

Bonus video: