Bez ustupaka, dogovora i srdačnih izjava

Dugoočekivani susret između lidera SAD i Kine događa se u trenutku kada su odnosi između supersila pali na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija

19260 pregleda 2 komentar(a)
Bajden  na međunarodnom aerodromu u Baliju, Foto: Rojters
Bajden na međunarodnom aerodromu u Baliju, Foto: Rojters

Nakon današnjeg sastanka predsjednika SAD Džoa Bajdena i kineskog lidera Sija Đinpinga ne treba očekivati ustupke, konkretne dogovore niti ljubaznu zajedničku izjavu. Dvojica lidera će, kako ističe agencija AP, kružiti jedan oko drugog kako bi utvrdili pravila napetog odnosa između dvije zemlje.

Bajden na sastanak dolazi na talasu velike pobjede američkih demokrata koje su uspjele da zadrže kontrolu u Senatu, dok je Si prošlog mjeseca obezbijedio treći mandat na čelu Kine, podsjeća Rojters.

Dvojica lidera se dobro poznaju. Zajedno su putovali 17 000 milja i proveli 78 sati na sastancima. Sretali su se u Sjedinjenim Državama i Kini 2011. i 2012. godine, kada su obojica bili na funkcijama potpredsjednika svojih država.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: REUTERS

Svjestan sam da dolazim snažniji, ali mi to nije potrebno. Poznajem Sija Đinpinga. Proveo sam sa njim više vremena nego sa bilo kojim drugim svjetskim liderom”, kazao je Bajden novinarima u Kambodži, nakon saopštenja rezultata izborne trke za Senat. “Nikada nije bilo zabune o tome kakve pozicije imamo obojica”.

Današnji sastanak održava se na marginama samira lidera Grupe 20 u Baliju na Indoneziji, i nekoliko nedjelja nakon što je Bajdenova administracija predstavila strategiju nacionalne bezbjednosti u kojoj je sve autoritarnija Kina prepoznata kao najveći izazov za globalni poredak.

Izvjesno je da će predsjednik SAD željeti da pošalje poruku Siju o zabrinutosti Bijele kuće povodom kineskih ekonomskih praksi. Tema Tajvana će takođe biti pokrenuta, a Bajden će željeti da naglasi Siju da će SAD biti spremne da brane ostrvo ukoliko ga Kina napadne. Bajden će takođe pokušati da jasno stavi do znanja zabrinutost povodom poštovanja ljudskih prava od strane Pekinga. Američki predsjednik će takođe iskoristiti sastanak da zatraži od Sija da zauzme agresivniji stav prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Konačno američki zvaničnici kažu da žele da utvrde oblasti u kojima dvije supersile mogu zapravo sarađivati. Mada postoje brojne oblasti oko kojih se Bajden i Si neće složiti, Bijela kuća je navela nekoliko tema uključujući zdravlje, borbu protiv šverca droge i klimatskih promjena, gdje bi mogao biti postignut određeni dogovor.

Bajden Si
foto: REUTERS

”Bajdenova administracija će pokušati da ubije dvije muve jednim udarcem - da dobije podršku Kine za obuzdavanje Sjeverne Koreje i borbu protiv klimatskih promjena - kako bi stvorila određenu osnovu za saradnju između Kine i SAD, kazala je za Rojters Orijana Skajlar Mastro, ekspertkinja za Kinu na Stenford univerzitetu.

Sa druge strane, kineski predsjednik tvrdi da Vašington želi da uguši sve veći interes Kine, dok ta zemlja pokušava da premaši Sjedinjene Države kao najveća svjetska ekonomija.

Kina sprovodi “sve nametljiiju spoljnu u bezbjednosnu politku u cilju promjene međunarodnog statusa kvo”, napisao je “Forin polisi” Kevin Rad, bivši australijski premijer koji predsjedava Azijskim udruženjem. To je zateglo odnose sa Vašingtonom, Evropom i centralnim azijskim susjedma, ali Si je nepokolebljiv i ambiciozniji u svojim namjerama prema inostranstvu.

Peking želi da Vašington ukine tarife koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp 2019. i povuče ograničenja pristupa Kine američkim tehnologijama, uključujući i čipove.

”Sjedinjene Države treba da prestanu da politizuju trgovinske teme i na njih gledaju kao na ideološko sredstvo i oružje”, kazao je portparol kineksog ministarstva iostranih oslova Žao Liđijan.

Sijeva vlada je pojačala napore da zastraši izabranu vladu tajvanske predsjednice Cai Ing-ven preletima borbenih aviona blizu ostrva i ispaljivanjem projektila u more.

Peking je prekinuo odnose sa Vašingtonom po pitanju bezbjednosti, klimatske saradnje i drugih tema, nakon što je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u avgustu posjetila Tajvan u znak podrške tamošnjoj vladi.

”Sjedinjene Države treba da prestanu da zamagljuju i remete princip jedne Kine”, kazao je Žao, govoreći o stavu Kine da je Tajvan u obavezi da se priključi kontinentalnoj Kini pod rukovodstvom Komunističke partije.

Još jedan Sijev cilj jeste da se ne zarazi kovidom-19.

G-20 je tek druga Sijeva posjeta inostranstvu u posljednje dvije i po godine, dok njegova vlada sprovodi strogu politiku nulte tolerancije prema kovidu, u okviru koje zatvara gradove i uglavnom zabranjuje ulazak strancima.

Si je prekinuo moratorijum na posjete inostranstvu kada je u septembru prisustvovao samitu sa Vladimirom Putinom i drugim liderima iz Centralne Azije. Međutim, izbjegao je večeru i grupno fotografisanje prilikom kojih Putin i ostali nijesu nosili maske.

Bonus video: