Šolc: Azijsko-pacifički region je mnogo više od Kine

Kineske investicije u Njemačkoj bile su u fokusu posljednjih nedjelja, jer zvaničnici nastoje da uravnoteže jake poslovne odnose sa Kinom kako bi izbjegli greške načinjene zbog saradnje sa Rusijom

2167 pregleda 0 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas tokom posjete Singapuru da njegova zemlja želi da ojača svoje ekonomske veze sa azijsko-pacifičkim regionom, ističući da je to "mnogo više od Kine".

"Naravno da Kina ostaje važan poslovni i trgovinski partner", rekao je Šolc u govoru na Azijsko-pacifičkoj konferenciji i dodao da "azijsko-pacifički region obuhvata mnogo više od Kine".

Kineske investicije u Njemačkoj bile su u fokusu posljednjih nedjelja, jer zvaničnici nastoje da uravnoteže jake poslovne odnose sa Kinom kako bi izbjegli greške načinjene zbog saradnje sa Rusijom, piše AP.

"Moja poruka je da je Njemačka veoma zainteresovana za jačanje svojih ekonomskih veza sa vašim regionom", rekao je Šolc.

On podstiče njemačke kompanije na diverzifikaciju, ali ne obeshrabruje poslovanje sa Kinom.

On je rekao da politička i ekonomska pozicija Njemačke mora da odražava činjenicu da je današnja Kina veoma različita od Kine od prije pet ili 10 godina.

Bonus video: