Šef CIA se sastaje sa ruskim kolegom: "Upozorenje o posljedicama upotrebe nuklearnog oružja..."

Susret izmedju Bernsa i Nariškina jedan je od rethih susreta na tako visokom nivou od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara

4456 pregleda 0 komentar(a)
Berns, Foto: Reuters
Berns, Foto: Reuters

Šef CIA Vilijam Berns danas se sastaje sa svojim ruskim kolegom u Ankari u Turskoj da ga upozori o posljedicama upotrebe nuklearnog oružja, kojim je Rusija prijetila u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.

Berns treba da prenese upozorenje svom ruskom kolegi Sergeju Nariškinu o "posljedicama ruske upotrebe nuklearnog oružja i rizika eskalacije za stratešku stabilnost", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Za sada ne može da se utvrdi da li je susret već održan. Berns "ne vodi bilo kakve pregovore" niti "razgovara o rješenju rata u Ukrajini", rekao je isti izvor, dodajući da su Ukrajinci bili unaprijed obaviješteni o tom susretu. Visoki američki zvaničnik će umjesto toga razgovarati sa svojim kolegom o slučajevima "nepravedno" zatvorenih američkih državljana u Rusiji.

Košarkašica Britni Grajner, osuđena na devet godina zatvora u Rusiji zbog "trgovine drogom" i još jedan Amerikanac, bivši vojnik Pol Vilan, nalaze se u zatvoru u Rusiji.

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u srijedu da se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti raspoložen da razgovara o razmjeni zatvorenika sa SAD, kao što je već bilo u prošlosti između Rusa i Amerikanaca.

Susret izmedju Bernsa i Nariškina jedan je od rethih susreta na tako visokom nivou od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Međutim, SAD i Rusija su stalno održale "kanale komunikacije", na primjer preko američke ambasade u Moskvi, o bilateralnim pitanjima, ili za prenos poruka o Ukrajini.

Bonus video: