SAD uvele nove sankcije Rusiji: "Kao odgovor na neizazvan rat Moskve protiv Ukrajine..."

Vašington takođe uvodi sankcije članovima porodice ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, koji je već pod ruskim sankcijama, među kojima jednoj od njegovih ćerki Gulnari Kerimovoj koja ima četiri agencije za nekretnine u Francuskoj

6811 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Sjedinjene Američke Države (SAD) su objavile danas da uvode novu rundu sankcija Rusiji namijenjenih da poremete lanac snabdijevanja ruskog vojnog aparata i finansijske mreže vezane za Kremlj, među kojima firme u Francuskoj i Švajcarskoj.

Sankcije su uvedene ruskoj kompaniji za elektroniku Milandr i paravan kompanijama u Jermeniji, Tajvanu i u Švajcarskoj vezanim za tu rusku firmu, navodi se u saopštenjima američkog Ministarstva finansija i Stejt departmenta.

"Kao odgovor na neizazvan rat Moskve protiv Ukrajine SAD nastavljaju da remete lance snabdijevanja ruske vojske i da nameću velike troškove onima koji pomažu predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i svima koji podržavaju rusku brutalnost prema njenom susjedu", rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Vašington takođe uvodi sankcije članovima porodice ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, koji je već pod ruskim sankcijama, među kojima jednoj od njegovih ćerki Gulnari Kerimovoj koja ima četiri agencije za nekretnine u Francuskoj.

Sankcije su uvedene i švajcarskom državljaninu Lorenu Kacu koji vodi te agencije.

Nove restrikcije uperene su na upravu rusko-malteške aviokompanije "Emperor Aviation", koja organizuje luksuzna putovanja porodice Kerimov.

Među osobama kojima su uvedene sankcije je Aleksander-Valter Študhalter, koji ima ključnu ulogu u mreži finansiranja Kerimovih, kao i ruski biznismen Murat Alijev i entiteti koji su za njega vezani, navodi se u saopštenjima.

Takođe još dvije kompanije holdinga sa sjedištem u Švajcarskoj vezane za Andreja Grigorijeviča Gurijeva, bivšeg ruskog senatora bliskom Vladimiru Putinu, nalaze se na novom spisku.

Američkim sankcijama zamrznuta je moguća imovina tih osoba u SAD i zabranjene su bilo kakve interakcije između njih i američkih ili drugih banaka.

Bonus video: