Tramp uoči samita s Putinom: Nikad gori odnosi SAD i Rusije

Tramp je na Tviteru ponovo okrivio svog prethodnika Baraka Obamu da ništa nije učinio da spriječi miješanje Rusije u izborni proces 2016. godine, kada je predsjednik SAD pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2018. 07:45h

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas, uoči samita s ruskim liderom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, da odnosi Vašingtona i Moskve nikad nisu bili gori.

"Naš odnos s Rusijom nikada nije bio gori zahvaljujući višegodišnjoj gluposti SAD, a sada i namještenom lovu na vještice", naveo je Tramp na Tviteru.

Šef Bijele kuće naziva "namještenim lovom na vještice" istragu specijalnog savjetnika Roberta Milera o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine i o eventualnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Moskvom.

U okviru te istrage do sada su podignute optužnice protiv tri kompanije i 32 osobe, među kojima je i 12 navodno ruskih obvještajaca, optuženih prošle nedjelje.

Tramp je danas na Tviteru ponovo okrivio svog prethodnika Baraka Obamu da ništa nije učinio da spriječi miješanje Rusije u izborni proces 2016. godine, kada je predsjednik SAD pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

"Predsjednik Obama je mislio da će Pokvarena Hilari da pobijedi na izborima, pa je, kada ga je FBI obavijestio o miješanju Rusije, rekao da to ne može da se desi, da nije ništa bitno i NIŠTA nije učinio povodom toga. Kada sam pobijedio, to je postalo bitno, i počeo je namješteni lov na vještice na čelu sa Strakom", naveo je Tramp.

Specijalni agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Piter Strak svjedočio je u četvrtak u Kongresu SAD pošto je u nedavnom izvještaju Ministarstva pravde SAD navedena razmjena poruka između njega i advokatice FBI Lize Pejdž s kojom je bio u vezi. Oboje su bili dio Milerove istrage.

Kada je Pejdž 2016. godine pitala u poruci Straka da li će Tramp pobijediti na izborima, on joj je odgovorio: "Ne. Neće. Spriječićemo to."

Svjedočeći pred Odborom Predstavničkog doma za pravna pitanja, Strak je prošle nedjelje rekao da taj komentar ni u kom slučaju nije bio nagovještaj da će on ili FBI preduzeti akciju u cilju uticanja na ishod izbora, već da je tom porukuom, napisanom poslije Trampove "odvratne" uvrede na račun porodice poginulog američkog vojnika, samo izrazio stav da Amerikanci neće izabrati za predsjednika nekoga ko "pokazuje takvo ponašanje".

Bonus video: