Republikanci osvojili većinu u Predstavničkom domu

Tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od "crvenog talasa" kojem se stranka nadala

9960 pregleda 3 komentar(a)
Predstavnički dom SAD (ilustracija), Foto: Shutterstock
Predstavnički dom SAD (ilustracija), Foto: Shutterstock

Prema projekcijama rezultata američkih izbora na sredini mandata, republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu, čime je pripremljen teren za dvogodišnju podjelu vlasti u američkom Kongresu pošto su demokrate predsjednika Džozefa Bajdena zadržale kontrolu nad Senatom.

Zahvaljujući većini u Predstavničkom domu republikanci će moći da spriječe Bajdena u sprovođenju njegove političke agende, te da pokrenu potencijalno politički štetne istrage protiv njegove administracije i porodice, prenosi N1.

Ipak, tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od "crvenog talasa" kojem se stranka nadala.

Nakon više od sedmice prebrojavanja glasova, Edison Research je projektovao da su republikanci osvojili 218 mjesta koja su im potrebna za kontrolu Predstavničkog doma. Presudno 218. mjesto stranka je osvojila u 27. kongresnom okrugu u Kaliforniji.

Premda je Bajden izgubio kontrolu nad Predstavničkim domom, rekao je da očekuje saradnju s republikancima.

"Mislim da je američki narod jasno dao do znanja da očekuje da republikanci takođe budu spremni da rade sa mnom", rekao je on na prošlonedjeljnoj konferenciji za novinare.

Iako očekivani "crveni talas" republikanaca u Predstavničkom domu nikad nije stigao do obale, konzervativci se drže svog programa. U znak odmazde za dva pokušaja opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trampa - koji je u srijedu najavio novu kandidaturu na izborima u novembru 2024 - republikanci se spremaju da istraže zvaničnike Bajdenove administracije i poslovne odnose predsjednikovog sina Hantera s Kinom i drugim zemljama.

Na međunarodnom planu, republikanci bi mogli da pokušaju da smanje američku vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini dok se ona bori protiv ruskih snaga.

Bonus video: