Južnokorejska vojska: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu u Japansko more

Sjeverna Koreja je početkom novembra ispalila veliki broj projektila, među kojima i jednu balističku raketu koja je pala blizu teritorijalnih voda Južne Koreje

3531 pregleda 0 komentar(a)
Prikaz ispaljivanja rakete Sjeverne Koreje: Detalj iz Seula, glavnog grada Južne Koreje, Foto: Reuters
Prikaz ispaljivanja rakete Sjeverne Koreje: Detalj iz Seula, glavnog grada Južne Koreje, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je još jednu balističku raketu, u najnovijoj epizodi rekordnog ispaljivanja raketa posljednjih nedjelja, objavila je danas južnokorejska vojska.

"Sjeverna Koreja ispalila je neidentifikovanu balističku raketu u Istočno, odnosno Japansko more", saopštio je generalštab južnokorejske vojske.

Ranije ove nedjelje na sastanku na margini samita G20 na Baliju u Indoneziji američki predsjednik Džozef Bajden pokušao je da ubijedi svog kineskog kolegu Si Đinpinga da utiče na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnih proba, što su SAD i Južna Koreja sumnjali da se sprema da uradi.

Bajden i južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol i japanski premijer Fumio Kišida su u nedjelju obećali "snažan i čvrst" odgovor ukoliko bi Pjongjang izvršio probu nuklearnog oružja, što bi bilo prvi put od 2017. i sedmi ukupno.

Sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Čo Son Hui danas je osudio te sastanke vođa navodeći da se time uvodi Korejsko poluostrvu u nepredvidivu fazu.

Što više Vašington pokušava da učvrsti svoj bezbjednosni savez sa Tokijom i Seulom to će snažniji biti vojni odgovor Sjeverne Koreje, rekao je Čo, a prenijela zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Stručnajci ocjenjuju da je današnje ispaljivanje rakete izgleda programirano da se podudari sa izjavama ministra.

Sjeverna Koreja je početkom novembra ispalila veliki broj projektila, među kojima i jednu balističku raketu koja je pala blizu teritorijalnih voda Južne Koreje.

Južnokorejski predsjednik je tada osudio "de fakto teritorijalnu invaziju".

Samo u jednom danu, 2. novembra, Sjeverna Koreja je ispalila 23 rakete, više nego tokom cijele 2017. godine kada su sjevernokorejski vođa Kim Džong Un i tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp razmjenjivali prijetnje o nuklearnom ratu.

Pjongjang je u septembru i oktobru već izveo znatan broj raketnih proba, među kojima i balističku raketu koja je nadletjela Japan, prvi put u prethodnih pet godina.

Uz to ona je izvela baraž artiljerijske vatre na međukorejskoj demarkacionoj liniji i veliki broj naleta aviona na sjevernokorejskom nebu.

Pjongjang je opravdao svoje agresivno djelovanje u novembru "agresivnim i provokativnim" ponašanjem Seula i Vašingtona koji su u to vrijeme izvodili velike vazdušne vojne vježbe.

Analitičari ocjenjuju da se Sjeverna Koreja, koja prema rezolucijama UN nema prava lansiranja balističkih raketa, ohrabrila zbog vjerovatnoće da bi izbjegla bilo kakve nove UN sankcije zbog podjela unutar Savjeta bezbjednosti.

Kina, vodeći diplomatski i ekonomski saveznik Pjongjanga, u maju se u Savjetu bezbjednosti UN pridružila Rusiji i uložila veto na pokušaje SAD da se ojačaju sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Dodatne sankcije bi inače imale samo ograničen uticaj pošto se Sjeverna Koreja praktično "odsjekla" od svijeta početkom 2020. u nastojanju da se sačuva od kovida-19, navodi Frans pres.

Bonus video: