Vojna hunta u Mjanmaru objavila da oslobađa 700 zatvorenika, među njima i četvoro stranaca

Bivša britanska ambasadorka Viki Bouman, australijski ekonomski savjetnik Šon Tarnel i japanski novinar Toru Kubota biće oslobođeni u znak obilježavanja nacionalnog praznika, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik za Frans pres

2965 pregleda 1 komentar(a)
Min Aung Hlaing, viši general i načelnik vojne hunte Mjanmara, Foto: Reuters
Min Aung Hlaing, viši general i načelnik vojne hunte Mjanmara, Foto: Reuters

Vojna hunta na vlasti u Mjanmaru objavila je danas da oslobađa 700 zatvorenika među kojima i četvoro stranaca.

Među oslobođenim strancima je bivša britanska ambasadorka, japanski novinar i australijski savjetnik svrgnute vlade Aung San Su Ći. Četvrti stranac je čovjek sa dvojnim državljanstvom Mjanmara i SAD, prema jednom izvoru.

Bivša britanska ambasadorka Viki Bouman, australijski ekonomski savjetnik Šon Tarnel i japanski novinar Toru Kubota biće oslobođeni u znak obilježavanja nacionalnog praznika, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik za Frans pres.

Njihovo oslobađanje odavno traže organizacije za ljudska prava ukazujući na političke presude vojne hunte koja je došla na vlast vojnim pučem u februaru 2001.

Vojne vlasti objavile su danas da će protjerati amnestirane strance, navodeći da su oni "pomilovani i protjerani".

Viki Bouman, na dužnosti od 2002. do 2006. i njen suprug mjanmarski umjetnik Htein Lin, bivši politički zatvorenik, uhapšeni su u avgustu zbog kršenja imigracionih zakona i bili su osuđeni na godinu dana zatvora. Njen suprug Htein Lin je takođe oslobođen, saznaje Frans pres.

Tarnel, australijski profesor ekonomije radio je kao savjetnik za bivšu šeficu vlade Aung San Su Ći kada je uhapšen nekoliko dana poslije vojnog puča u februaru 2021. godine. On je u septembru osuđen na tri godine zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama.

Dvadeseetšestogodišnji Toru Kubota, uhapšen u julu tokom demonstracija protiv vojne hunte u Jangonu, osuđen je na deset godina zatvora.

Porodice su se okupile ispred zatvora Insein u Jangonu prije očekivane objave o oslobađanju ztvorenika.

Bonus video: