Opasna sniježna oluja sa efektom jezera paralisala djelove države Njujork

Ozbiljnost oluje veoma je varirala zahvaljujući bizarnom fenomenu „efekta jezera“ koji podrazumijeva ledene vjetrove koji kupe vlagu sa toplijih jezera i izručuju snijeg u uskim trakama

14207 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Bafala, Foto: Reuters
Detalj iz Bafala, Foto: Reuters

Opasna sniježna oluja sa tzv. efektom jezera paralisala je zapadne i sjeverne djelove američke savezne države Njujork, a smatra se i da je izazvala smrt dvije osobe koje su stradale od srčanog udara dok su čistile snijeg, čija je visina na nekim mjestima dostizala gotovo jedan metar.

Ozbiljnost oluje veoma je varirala zahvaljujući bizarnom fenomenu „efekta jezera“ koji podrazumijeva ledene vjetrove koji kupe vlagu sa toplijih jezera i izručuju snijeg u uskim trakama.

Žitelji nekih djelova grada Bafala probudili su se uz huk vjetra, jaku vejavicu i povremene udare grmljavine, dok je samo par kilometara sjeverno napadalo tek nekoliko centimetara snijega, i kroz pukotine u oblacima vidjelo se plavo nebo.

NY nevrijeme
foto: Reuters

Najgorih padavina do sada je bilo južno od grada. Škole su zatvorene, kao i željezničke stanice u Bafalu, Nijagara Folzu i Depjuu. Na međunarodnom aerodromu Bafalo Nijagara mnogi letovi su otkazani.

Oluja je, smatra se, kriva za dva smrtna slučaja, rekao je zvaničnik okruga Iri Mark Polonkars. Kako je on napisao na Tviteru, ove smrti su „u vezi sa srčanim udarima usljed napora da se očisti snijeg“.

NY nevrijeme
foto: Reuters

Guvernerka države Njujork Keti Hočul juče je proglasila vanredno stanje u njenim zapadnim djelovima, uključujući naselja duž istočnih obala jezera Iri i Ontario.

Vanredno stanje se odnosi na 11 okruga, a teški kamionski saobraćaj je zabranjen duž jedne dionice međudržavnog autoputa 90.

Bonus video: