Turska napala kurdske grupe na sjeveru Sirije i Iraka; Sirijski Kurdi: Ovo neće proći bez odgovora

Ratni avioni napali su baze zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i Jedinice za zaštitu naroda Sirije (IPG), navodi u saopštenju ministarstvo

6724 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2022. 13:30h

Turska je započela vazdušne napade na sjeverne regione Sirije i Iraka ciljajući kurdske grupe koje Ankara smatra odgovornim za prošlonedjeljni bombaški napad u Istanbulu, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Ratni avioni napali su baze zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i Jedinice za zaštitu naroda Sirije (IPG), navodi u saopštenju ministarstvo.

Saopštenje ministarstva dopunjeno je fotografijama aviona F-16 koji su sinoć poletjeli i snimcima napada dronom.

Ministarstvo je navelo pravo Turske na samoodbranu prema članu 51 Povelje Ujedinjenih nacija i da je zbog toga pokrenula operaciju pod nazivom Mač kandže.

U saopštenju se navodi da Turska gađa područja koja su "neprijatelji koristili kao terorističku bazu u svojim napadima" i da nastoji da spriječi napade, obezbjedi svoju južnu granicu i "uništi terorizam na njegovom izvoru".

Vazdušni napadi su uslijedili nakon što je 13. novembra eksplodirala bomba u aveniji u centru Istanbula, ubivši šest osoba i ranivši preko 80.

Turske vlasti su za napad okrivile PKK i njen sirijski ogranak IPG. Kurdske militantne grupe su, međutim, negirale umješanost.

S druge strane, snage predvođene sirijskim Kurdima saopštile su da će uzvratiti za seriju napada turskih ratnih aviona koji su preko noći pogodili njihove oblasti kontrole širom sjeveroistočne Sirije, objavio je Rojters.

"Ovi napadi turskih snaga neće proći bez odgovora", navele su u saopštenju Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržava SAD, predvođene milicijom IPG.

Bonus video: