U Japanu još jedna ostavka ministra, treća za manje od mjesec: Premijer se "duboko izvinjava"

Minoru Terada je u parlamentu priznao da je njegova poslanička grupa na lokalnom nivou upisala preminulu osobu kao blagajnika u godišnji politički izvještaj o prikupljanju sredstava

2131 pregleda 2 komentar(a)
Terada, Foto: Reuters
Terada, Foto: Reuters

Japanski ministar unutrašnjih poslova Minoru Terada podnio je danas ostavku poslije niza finansijskih skandala, i treći je član vlade koji je napustio funkciju za manje od mjesec dana.

"Upravo sam podnio ostavku premijeru", rekao je Terada novinarima.

Terada, koji je prošle godine ponovo izabran u Predstavnički dom kao član Liberalno-demokratske partije (PLD), podnio je ostavku zbog navoda o lošem upravljanju političkim fondovima.

On je u parlamentu priznao da je njegova poslanička grupa na lokalnom nivou upisala preminulu osobu kao blagajnika u godišnji politički izvještaj o prikupljanju sredstava.

Japanski mediji su prenijeli i druge optužbe koje se odnose na nezakonite isplate njegovom osoblju tokom njegove kampanje za ponovni izbor u Predstavnički dom.

"Želio bih da se duboko izvinim što je niz ministara podnio ostavke", rekao je premijer Fumio Kišida novinarima, dodajući da će nasljednik Terade biti sjutra imenovan.

Odlazak ministra unutrašnjih poslova dolazi nešto više od nedjelju dana poslije odlaska ministra pravde Jasuhira Hanašija. On je podnio ostavku poslije žestokih kritika zbog komentara koje je navodno iznio da njegova funkcija dolazi do izražaja samo prilikom odobravanja pogubljenja osuđenika na smrt.

Drugi član vlade, ministar zadužen za ekonomsku revitalizaciju Daiširo Jamagiva podnio je u oktobru ostavku poslije kritika na račun njegovih veza sa vjerskom organizacijom Mun.

Bonus video: