Prvi osamdesetogodišnjak na čelu SAD

Bajden poručuje da bi birači koji su zabrinuti za njegove godine trebalo da vide njegova dostignuća otkad je stupio na dužnost

9641 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Džo Bajden je danas napunio 80 godina i postao prvi osamdesetogodišnjak koji je ikada obavljao najvišu funkciju u Sjedinjenim Državama.

Spekulacije o mogućoj Bajdenovoj kandidaturi za reizbor praćene su pitanjima da li je prestar za još jedan mandat.

On je dobio politički zamah time što je uspio da zadrži kontrolu Demokratske stranke u Senatu i da osujeti istorijske političke plime snažnog republikanskog talasa u Kongresu. Naruku mu ide i mlaka politička podrška koju je dobio njegov nešto mlađi prethodnik Donald Tramp kada je nedavno objavio da će se kandidovati za predsjednika 2024.

Međutim, Bajden nije uspio da odagna strepnje birača povodom njegovih godina, pri čemu retorički gafovi i bukvalno spoticanje ponekad pojačavaju zabrinutost u vezi sa njegovim zdravljem i mentalnom oštrinom.

Bajden bi imao 86 godina do kraja drugog mandata ako bi se kandidovao i ponovo postao predsjednik. Poređenja radi, Tramp je napustio funkciju u 74. godini, a Ronald Regan je imao 77 godina kada je napustio Bijelu kuću nakon dva mandata.

Aktuelni predsjednik poručuje da bi birači koji su zabrinuti za njegove godine trebalo da vide njegova dostignuća otkad je stupio na dužnost.

"Oni su zabrinuti povodom toga da li mogu ili ne mogu nešto da uradim. Pogledajte šta sam uradio“, rekao je Bajden za CNN u oktobru.

„Navedite mi nekog predsjednika u novijoj istoriji koji je uradio onoliko koliko sam ja uradio u prve dvije godine".

Bajden je prošlog mjeseca rekao da, iako nije donio zvaničnu odluku o kandidaturi za reizbor 2024, ima "namjeru" da to učini. On, međutim, odavno govori da je to nešto o čemu će odlučiti zajedno sa svojom porodicom.

Bonus video: