Izraelski sud presudio da je Netanjahu oklevetan

Netanjahu je tužio bivšeg premijera zbog izjava iz 2021. godine poslije niza parlamentarnih izbornih procesa na kojima nije bilo jasnog pobjednika

3100 pregleda 1 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Shutterstock
Netanjahu, Foto: Shutterstock

Izraelski sud je danas presudio da je bivši premijer Izraela Ehud Olmert oklevetao svog nasljednika Benjamina Netanjahua i naredio da plati odštetu tom bivšem lideru i njegovoj porodici.

Tužbu protiv jedinog premijera Izraela, koji je služio zatvorsku kaznu, pokrenuo je prošle godine Netanjahu, najdugovječniji predsjednik izraelske vlade. On je na vlasti bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina, a sada je mandatar za sastav nove vlade.

Netanjahu je tužio Olmerta zbog izjava iz 2021. godine poslije niza parlamentarnih izbornih procesa na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

U to vrijeme Netanjahu je odbio da se povuče iako mu se sudi za korupciju.

Telavivski prekršajni sud je odbacio Olmertovu tvrdnju da je "izrazio mišljenje u dobroj volji", rekavši da je Netanjahu pokazao "ludačko ponašanje" i da njegova supruga i sinovi pate od "mentalnih bolesti".

Sud je presudio da Olmertove izjave za DemokraTV u aprilu prošle godine predstavljaju klevetanje karaktera i naredio bivšem premijeru da plati odštetu od 18.000 dolara Netanjahuu i njegovoj porodici, kao i sudske troškove. Olmert može da se žali na presudu.

On je osuđen zbog korupcije dok je bio gradonačelnik Jerusalima i ministar trgovine i služio je zatvorsku kaznu 16 mjeseci.

Bonus video: