Alarmantni podaci o femicidu

Procjenjuje se da je oko 45.000 žena i djevojčica tokom 2021. godine ubio član porodice

6671 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta protiv nasilja nad ženama u Parizu, Foto: Rojters
Sa protesta protiv nasilja nad ženama u Parizu, Foto: Rojters

Tokom 2021. godine više od pet žena i devojčica ubio je član porodice svakoga sata, pokazali su novi podaci Ujedinjenih nacija UN o femicidima.

Izvještaj, objavljen juče, pokazao je da je 45 000 žena i djevojčica, preko 56 odsto od ukupnog broja ubijenih osoba prošle godine širom svijeta, ubio suprug, partner ili drugi rođak.

Organizacija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala saopštili su da su ove brojke “alarmantno visoke” ali da je broj femicida, slučajeva u kojima su žene ubijene zbog pola, vjerovatno znatno veći. Oko četiri od 10 smrtnih slučajeva u 2021. nijesu smatrani femicidom jer nije bilo dovoljno podataka.

Sa protesta protiv femicida u Meksiku
Sa protesta protiv femicida u Meksikufoto: REUTERS

Prošle godine, najveći broj femicida počinjenih od strane članova porodice dogodio se u Aziji, gdje je zabilježeno 17 800 takvih slučajeva. Istraživanja su pokazala da su žene i djevojčice u Africi više izložene riziku da ih ubije član porodice, prenio je “Gardijan”.

Sa izbijanjem pandemije kovida 2020. značajno je povećan broj femicida u Sjevernoj Americi i u zapadnoj i južnoj Evropi, pokazalo je istraživanje.

”Nijedna žena ili djevojčica ne treba da strahuje za svoj život zbog toga ko je”, kazala je za “Gardijan” Gada Vali, direktorica Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala. “Kako bismo zaustavili sve oblike femicida, treba da evidentiramo svaku žrtvu, svuda, i da unaprijedimo razumijevanje rizika i pokretača femicida kako bismo dizajnirali bolju i efikasniju prevenciju i odgovor pravosuđa”.

Mnoge države i dalje imaju zakone koji diskriminišu žene i djevojčice, kazala je Barbara Himenez Santijago, aktivistkinja za ljudska prava i koordinatorka međunarodne organizacije za prava žena „Jednakost sada”, uključujući one koje dozvoljavaju silovanje u braku ili dozvoljavaju silovateljima da izbjegnu kaznu tako što će se vjenčati sa žrtvom”.

„U pojedinim djelovima svijeta porodično nasilje se i dalje smatra nekom vrstom privatnih porodičnih stvari”, kazala je ona za „Gardijan”. „Policija i tužioci često ne uzimaju slučajeve za ozbiljno, a rasprostranjeno je o okrivljivanje žrtve. To sprečava žene i djevojčice da prijave nasilje. Prestupnici prolaze nekažnjeno i to podstiče kulturu nekažnjivosti što povlači dalje zlostavljanje”.

Ogromna većina (81%) ubistava širom svijeta počinjena je protiv muškaraca i diječaka, ali su oni u najvećem riziku da ih ubije neko van njihove porodice. Od svih muških žrtava ubistava 2021. godine, samo oko 11% je ubijeno od strane partnera ili rođaka, ističe britanski list.

Bonus video: