Islamska država objavila smrt svog vođe

Portparol militantne grupe je rekao da je Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši ubijen dok se "borio protiv Božjih neprijatelja", bez detaljnijeg objašnjenja, prenosi agencija Rojters

5311 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vođa militantne grupe Islamska država (ID) Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši poginuo je u borbama, snaveo je portparol IS u audio poruci objavljenoj na povezanom Telegram kanalu.

Abu al-Husein al-Huseini al-Kuraiši izabran je za novog vođu, dodao je on.

Portparol je rekao da je Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši ubijen dok se "borio protiv Božjih neprijatelja", bez detaljnijeg objašnjenja, prenosi agencija Rojters.

U audio snimku nisu navedeni detalji o novom vođi ID.

ID je najavila Abu al-Hasana al-Hašemija al-Kuraišija za svog novog lidera u martu nakon smrti njegovog prethodnika Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija.

Posljednji Kuraiši je, prema izvorima, bio brat ubijenog bivšeg kalifa Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija.

I Kuraiši i Bagdadi poginuli su dižući u vazduh sebe i članove porodice tokom američkih napada na njihova skrovišta u sjevernoj Siriji.

Nakon meteorskog uspona 2014. u Iraku i Siriji, te osvajanja velikih teritorija, Islamska država je doživječa svrgavanje svog samoproglašenog "kalifata" pod udarom uzastopnih ofanziva u te dvije zemlje, 2017. i 2019. godine.

Od tada je organizacija destabilizovana nekoliko puta smrću ili zarobljavanjem vođa.

Brutalna vladavina Islamske države, tokom koje je ubila i pogubila hiljade ljudi u ime svog uskog tumačenja islama, okončana je u Mosulu kada su iračke i međunarodne snage pobijedile tu grupu 2017.

Bonus video: