Netanjahu povjerio ultradesničarima kontrolu nad izgradnjom jevrejskih naselja

Međunarodna zajednica, uključujući SAD, smatra izgradnju naselja nelegitimnom

3833 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Shutterstock
Netanjahu, Foto: Shutterstock

Mandatar za sastav nove vlade Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da je postignut koalicioni sporazum koji će omogućiti članovima ultradesne stranke, pristalicama jevrejskih naseljenika, kontrolu nad ključnim ministarstvima i važnu ulogu u nadgledanju izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sporazum sa strankom Vjerski cionizam predstavlja važan korak za Netanjahua u vrijeme kada nastoji da obrazuje vladu poslije parlamentarnih izbora 1. novembra, ali takođe bi mogao da izazove spor sa glavnim saveznicima, a prije svih sa SAD.

Netanjahuov konzervativni Likud je najavio da će Vjerski cionizam dijeliti kontrolu nad ministarstvom finansija, rukovoditi ministarstvom zaduženim za imigraciju i predvoditi novo ministarstvo "nacionalnih misija".

Takođe je najavljeno da će član te partije imati i specijalnu funkciju na nivou ministra u ministarstvu odbrane i da će biti zadužen za izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u koordinaciji sa Netanjahuom.

Netanjahu je ocijenio da je to "značajan dodatni korak ka formiranju desničarske, nacionalističke vlade".

Lider vjerskog cionizma Becalel Smotrič je sporazum označio istorijskim korakom koji će doprinijeti razvoju naselja.

Smotrič je vođa pokreta jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali i teži značajnom povećanju izgradnje stanova za jevrejske naseljenike na okupiranim teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Međunarodna zajednica, uključujući SAD, smatra izgradnju naselja nelegitimnom.

Netanjahu i njegovi saveznici čvrstorukaši osvojili su većinu od 64 poslaničkih mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu).

On je postigao dogovore sa dva druga partnera ultradesničara i daje im kontrolu nad policijskim snagama, te postavlja političara, poznatog po izjavama protiv LGBTQ zajednice i kritikovanju Jevreja koji nijesu ortodoksni, da bude zadužen za "jevrejski identitet".