Grupa sedam se pridružila ograničenju cijene ruske nafte

Plan je dozvoliti zemljama koje učestvuju da postignu ograničenje Putinovog primarnog izvora prihoda za rat u Ukrajini, dok istovremeno čuvamo stabilnost globalnog stabdijevanja energijom, kazala je američka ministarka finansija

3164 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija i Australija složile su se da usvoje sporazum o ograničenju cijene ruske nafte na 60 dolara za barel, djelujući ubrzo poslije Evropske unije koja je postigla jednoglasni dogovor o tome.

Taj potez se vidi kao ključni korak pošto je cilj zapadnih sankcija da se reorganizuje globalno tržište nafte i spriječe skokovi cijena i ograniče sredstva ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za finansiranje njegovog rata u Ukrajini.

Evropska unija je trebalo da dogovori ograničenu cijenu koju će druge zemlje plaćati do ponedjeljka kada stupa na snagu embargo EU na rusku naftu koja se prevozila morem, kao i zabrana osiguravanja takvih isporuka.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u saopštenju da će sporazum "dozvoliti zemljama koje učestvuju u planu da postignu cilj ograničenja Putinovog primarnog izvora prihoda za njegov rat u Ukrajini dok istovremeno čuva stabilnost globalnog stabdijevanja energijom".

"Današnja objava je kulminacija višemjesečnih napora naše koalicije i pohvaljujem vrijedan rad naših partnera u postizanju tog rezultata", rekla je ona.

Članice Evropske unije postigle su juče sporazum o ograničavanju cijene ruske nafte na 60 dolara za barel, što je, kako je navedeno, ključni korak u sklopu zapadnih sankcija čiji je cilj da se svjetsko tržište energenata preuredi tako da cijene "crnog zlata" ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje rata protiv Ukrajine.

Bonus video: