Velika pobjeda žena u Iranu: Raspuštena policija za moral

Policija za moral je 13. septembra uhapsila Amini optužujući je da ne poštuje strogi kodeks oblačenja u Islamskoj Republici, koji zahtijeva da žene nose veo na javnom mjestu

26940 pregleda 32 komentar(a)
Protest zbog hapšenja i ubistva Mahse Amini stigao je i do Mundijala u Kataru, Foto: Reuters
Protest zbog hapšenja i ubistva Mahse Amini stigao je i do Mundijala u Kataru, Foto: Reuters

Iranska policija za moral, uglavnom odgovorna za sprovođenje kodeksa odijevanja žena, raspuštena je danas, objavio je glavni državni tužilac, a prenijela njemačka novinska agencija dpa.

"Policija za moral je raspuštena, ali će pravosudna vlast nastaviti da se bavi tim društvenim izazovom", citirao je list "Shargh" glavnog državnog tužioca Mohameda Džafara Montazerija, prenosi N1 Hrvatska.

Nisu navedeni nikakvi detalji o okolnostima ili implementaciji odluke.

Posmatrači kažu da iako raspuštanje policije za moral ne znači kraj obaveznog nošenja marama, ono predstavlja značajan korak u uspjehu ženskog pokreta u Iranu.

Protesti širom Irana krenuli su hapšenjem Mahse Amini, koja je kasnije preminula u policijskom pritvoru.

Policija za moral je 13. septembra uhapsila Amini optužujući je da ne poštuje strogi kodeks oblačenja u Islamskoj Republici, koji zahtijeva da žene nose veo na javnom mjestu.

Aktivisti i njena porodica kažu da je Mahsa Amini umrla nakon što je u zatvoru pretučena, ali su vlasti saopštile da je ona umrla zato što je bila bolesna, što su njeni roditelji negirali.

Bonus video: