Barzani: Partnerstvo sa Bagdadom propalo, "da" ne znači da ćemo odmah proglasiti nezavisnost

"Došli smo do uvjerenja da će nezavisnost dozvoliti da ne ponovimo tragedije iz prošlosti", rekao je predsjednik iračkog Kurdistana
2 komentar(a)
Masud Barzani, Foto: Reuters
Masud Barzani, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2017. 17:05h

Predsjednik iračkog Kurdistana Masud Barzani rekao je dan uoči spornog referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti, da je partnerstvo sa Bagdadom "propalo".

Osim toga, on je pozvao građane Kurdistana da izađu na glasanje.

"Partnerstvo s Bagdadom je propalo i nećemo ga nastaviti. Došli smo do uvjerenja da će nezavisnost dozvoliti da ne ponovimo tragedije iz prošlosti", rekao je on na konferenciji za novinare u Erbilu i dodao da je "referendum prva etapa da Kurdistan izrazi svoje mišljenje", poslije čega "počinje dug proces".

Irački Kurdistan planira da u ponedjeljak održi referendum o nezavisnosti od Iraka u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Barzani je rekao da predmet referenduma nije definisanje granica ili nametanje svršenog čina.

Bagdad i autonomna oblast Kurdistana obe polažu pravo na bogatu naftu provinciju Kirkuk kao i zone u provincijama Niniv i Diala.

"Želimo dijalog s Bagdadom da riješimo probleme i dijalog može da traje godinu ili dvije", rekao je on i pozvao sve Kurde da sjutra glasaju u miru.

Uprkos strogom protivljenju vlasti u Bagdadu, međunarodnim pritiscima i prijetnjama o uzvratnim mjerama Barzani nije odustao od održavanja referenduma.

On je rekao: "da" na referendumu neće značiti da će odmah biti proglašena nezavisnost, već će označiti početak ozbiljnih pregovora s Bagdadom.

Bonus video: