Netanjahu traži produženje roka za formiranje Vlade

Netanjahu je u pismu Hercogu naveo da postoje pitanja na koja još nema odgovora o podjeli funkcija sa partijom sefardskih Jevreja Šas i Ujedinjenom Torom judaizmom u kojoj su aškenaski Jevreji

1459 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: REUTERS
Netanjahu, Foto: REUTERS

Poslije parlamentarnih izbora u Izraelu održanih 1. novembra bivši premijer Netanjahu je u poziciji da osnuje stabilnu desničarsku vladu i okonča period političkog zastoja koji je obilježio i pet uzastopnih izbornih procesa za manje od četiri godine.

Mandatar za sastav nove Vlade Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je u četvrtak da se rok za formiranje vladajuće koalicije sa njegovim ultraortodoksnim i ultradesnim saveznicima produži na dvije nedjelje.

Netanjahuu rok od 28 dana ističe u ponoć u nedjelju, a on je kasno sinoć zatražio od predsjednika Isaka Hercoga da mu da više vremena kako bi sa dvije partije postigao konačne dogovore.

Predsjednik Izraela po zakonu može da odobri dodatnih 14 dana za pregovore o vladi.

Netnjahuov konzervativni Likud je već potpisao koalicione sporazume sa tri kontroverzne ekstremno deničarske stranke, Vjerskim cionizmom, Jevrejskom snagom i partijom Noam koja se oštro protivi LGBTQ zajednici.

Dodatni sporazumi su potrebni prije nego što se objavi da je vlada obrazovana.

Netanjahu je u pismu Hercogu naveo da postoje pitanja na koja još nema odgovora o podjeli funkcija sa partijom sefardskih Jevreja Šas i Ujedinjenom Torom judaizmom u kojoj su aškenaski Jevreji.

Iako su neki izraelski politički analitičari predviđali da će Netanjahu saopštiti da je formirao vladu samo nekoliko dana pošto je dobio mandat pokazalo se da su pregovori o koaliciji složeni.

Netanjahu je bio primoran da osjetljive portfelje povjeri kontroverznim političarima, uključujući lidera Jevrejske snage Itamara Ben-Gvira poznatog po antiarapaskoj retorici .

On će biti ministar nacionalne bezbjednosti zadužen za graničnu policiju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uz to Netanjahu još nije donio konačnu odluku o podjeli portfelja članovima svoje partije.

Formiranje vlade komplikuje činjenica da je lider Šasa Arije Deri osuđen za utaju poreza, zbog čega ne može da bude u vladi.

Parlament Izraela u kojem Netanjahu i njegovi saveznici sada imaju većinu će možda težiti da se usvoji zakon koji će omogućiti Deriju da bude ministar.

Na osnovu preliminarnog dogovora sa Likudom Deri bi u prvom delu mandata nove Netanjahuove vlade bio ministar unutrašnjih poslova i zdravlja i zamenik premijera, a u drugom ministar finansija.

Izraelska opozicija u kojoj su partije centra je apelovala na predsjednika Hercoga da mu ne odobri produženje roka,optuživši Netanjahua da kupuje vrijeme kako bi se usvojio kontroverzni zakon.

Bonus video: