Lavrov: SAD neće napasti Sjevernu Koreju

Lavrov se založio za "razuman a ne emocionalan pristup" da se ne bi došlo u stanje "školskog dvorišta u kom se dijeca tuku a nema nikoga da ih zaustavi"
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2017. 12:51h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da SAD neće izvesti udare protiv Sjeverne Koreje jer pouzdano znaju da Pjongjang raspolaže nuklearnim oružjem.

"Amerikanci neće izvoditi udare na Sjevernu Koreju jer sa sigurnošću znaju da ona ima nuklearno oružje. Ja ne branim Sjevernu Koreju, samo iznosim ono oko čega se skoro cio svijet slaže", rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju NTV.

Lavrov je ocjenio da se trenutna kriza može riješiti fleksibilnijim pristupom.

"Samo putem sugestija i ubijedjivanja", naveo je on na pitanje kako okončati prijetnje iz Pjongjanga.

Ako Vašington ne primjeni takav pristup, svijet "se može suočiti sa veoma nepredvidivom katastrofom a desetine, ako ne i stotine, hiljada nevinih građana Južne i Sjeverne Koreje i Japana bi patili, a Rusija i Kina su u susjedstvu", rekao je šef ruske diplomatije.

Taj intervju je dat pošto je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Moskva "duboko zabrinuta" zbog "eskalacije napetosti" u vezi Sjeverne Koreje i razmjene "prijetnji" između predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Govoreći u UN, Lavrov je pozvao na "hlađenje usijanih glava" i založio se za "razuman a ne emocionalan pristup" da se ne bi došlo u stanje "školskog dvorišta u kom se dijeca tuku a nema nikoga da ih zaustavi".

Kim Džong Un je Trampa nazvao "mentano poremećenim" čovjekom koji će "skupo" platiti zbog prijetnju Sjevernoj Koreji.

Tramp je u Generalnoj skupštini UN Kima nazvao "čovijek-raketa" i zaprijetio "potpunim uništenjem" Sjeverne Koreje.

Bonus video: