Tužioci tvrde da je Katar mitom kupovao uticaj u EP

Belgijski tužioci tvrde da je Katar ciljao na zvaničnike sa značajnim političkim i strateškim položajem i slao im znatne količine novca i poklone, među četvoro optuženih je i potpredsjednica Parlamenta

12185 pregleda 4 komentar(a)
Poslanica Eva Kaili u parlamentu u Atini 2011. godine, Foto: Rojters
Poslanica Eva Kaili u parlamentu u Atini 2011. godine, Foto: Rojters

Belgijski tužioci koji istražuju navode da je Katar pokušao da utiče na politiku Evropske unije podmićujući zvaničnike Evropskog parlamenta podigli su juče optužnice za pranje novca, korupciju i učešće u kriminalnoj organizaciji.

Optužnice su podignute dva dana nakon što je policija uhapsila šest osoba i zaplijenila kompjutere, mobilne telefone i 600 000 eura u gotovini za vrijeme pretresa 16 lokacija u Briselu. Protiv četiri osobe je podignuta optužnica, a dvije su oslobođene, navelo je tužilaštvo.

Prema riječima belgijskog saveznog tužioca, istražitelji koji rade na jednom od najvećih slučajeva navodne korupcije u skorijoj istoriji Evropskog parlamenta kazali su da vjeruju da je jedna zalivska zemlja - koju su belgijski mediji identifikovali kao Katar - koristila mito i poklone kako bi uticala na odluke parlamenta.

Katarski skandal razotkrio je neprijatnu, ali za većinu Evropljana očiglednu istinu. Novac zaista kupuje uticaj u EU. Razotkrivena je i neprijatna činjenica da je Evropski parlament najslabija karika u sistemu integriteta EU zbog labavih pravila i njihovog neredovnog sprovođenja

Tužioci su kazali i da su u subotu pretresli dom još jednog evropskog poslanika, a član belgijskih socijalista Mark Tarabela je za Rojters potvrdio da je pretresena njegova kuća i da su zaplijenjeni kompjuter i telefon.

”Pravosudni sistem radi svoj posao prikupljanja informacija i istrage, što smatram potpuno normalnim. Nemam apsolutno ništa da krijem i odgovoriću na sva pitanja istražitelja”, naveo je on u saopštenju.

Mada iz tužilaštva nijesu imenovali optužene, jedan od izvora iz pravosuđa kazao je za agenciju AFP da je među njima Eva Kaili, grčka socijalistička poslanica i jedna od 14 potpredsjednika Parlamenta.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni kazao je za televiziju Rai 3 da djeluje da je slučaj “veoma ozbiljan”.

”Ukoliko se potvrdi da je neko uzeo novac kako bi pokušao da utiče na mišljenje Evropskog parlamenta, onda će to zaista biti jedna od najdramatičnijih priča o korupciji posljednjih godina”, kazao je on.

Prema navodima iz saopštenja belgijskog tužioca Katar je ciljao na zvaničnike “sa značajnim političkim i/ili strateškim položajem” u Evropskom parlamentu, slao im “znatne količine novca” i “važne poklone”.

Eva Kaili je u funkciji potpredsjednice EP bila nadležna za zemlje Zaliva, a prilikom nedavne posjete Kataru zemlju je nazvala “liderom u pravima radnika”

Evropski parlament je ove nedjelje trebalo da glasa o predlogu za produženje bezviznog putovanja iz EU u Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador. Pojedini poslanici predlažu da debata i glasanje budu odloženi.

Kaili, bivša televizijska voditeljka, sastala se sa katarskim ministrom rada Ali bin Samik al Marijem, ubrzo nakon početka Svjetskog prvenstva u fudbalu prošlog mjeseca.

U videosaopštenju koje je na Tviteru objavila katarska državna noviska agencija, ona je kazala: “Mislim da je Svjetsko prvenstvo za Arape sjajan instrument za... političku transformaciju i reforme”. Kasnije, u govoru pred Evropskim parlamentom ona je kazala: “Danas, Svjetsko prvenstvo je dokaz... kako sportska diplomatija može ostvariti istorijsku trasformaciju jedne zemlje”.

Eva Kaili je u funkciji potpredsjednice EP bila nadležna za zemlje Zaliva, a prilikom nedavne posjete Kataru zemlju je nazvala “liderom u pravima radnika”.

Prema riječima izvora iz pravosuđa, belgijska policija je kod Kailijeve našle “torbe sa novcem”, što znači da je pred sudiju izvedena pošto je uhvaćena na djelu usljed čega nema poslanički imunitet, navodi britanski “Gardijan”.

Belgijski mediji prenose da je među uhapšenima i Kailin partner, Frančesko Đorđi, koji je asistent drugog evropskog poslanika i osnivač NVO Borba protiv nekažnjivosti. Takođe je podignuta optužnica i protiv poslanika iz Italije Pjer Antonija Panzerija, predsjednika pomenute NVO, kao i protiv jednog neimenovanog lobiste..

Jedan katarski zvaničnik je u izjavi za Rojters odbacio optužbe.

”Svako povezivanje vlade Katara sa navodnim optužbama je neosnovano i pogrešno”, kazao je zvaničnik, dodajući da je Katar djelovao kroz sporazum između institucija i uz puno poštovanje međunarodnih zakona”.

Katar je domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, ali umjesto da to takmičenje postane platforma za odnose sa javnošću, ono je bacilo negativno svjetlo na zemlju. Optužbe o podmićivanju u procesu osvajanja organizacije takmičenja i robovski uslovi za strane radnike bacili su sjenku na izbor, dok su liberalni kritičari iskoristili trenutak da napadnu tu konzervativnu muslimansku državu zbog pozicija prema pravima žena i LGBTQ populaciji.

Danijel Frund, poslanik EP i jedan od predsjedavajući odbora za borbu protiv korupcije, kazao je da optužbe, ukoliko budu potvrđene, predstavljaju jedan od najozbiljnijih korupcionaških skandala u Briselu posljednjih decenija.

Sadašnji incident pokazuje koliko agresivno treće zemlje pokušavaju da vrše uticaj u EU”, kazao je on. “One koje to čine nezakonitim sredstvima, ili čak i mitom, moraju biti kažnjene”.

Dio problema, dodao je on, jeste u tome što su treće zemlje izuzete iz Briselovih “relativno dobrih” pravila lobiranja.

”Novac ne smije kupovati uticaj u EU”, kazao je on Frund. “Sama sumnja je neprihvatljiva. Navodi moraju biti u potpunosti istraženi. Postoji prijetnja gubitka povjerenja u Evropski parlament, mada je to zapravo jedan od najtransparentnijih parlamenata u Evropi”, kazao je on.

Alberto Alemano, profesor prava Evropske unije i osnivač neprofitne organizacije “The Good Lobby” napisao je u komentaru za portal “Politko” da je nezavisno od ishoda, “katarski skandal” razotkrio neprijatnu, ali za većinu Evropljana očiglednu istinu. “Novac zaista kupuje uticaj u EU” smatra Alemano.

On ističe da je i ranije bilo slučajeva moguće korupcije, ali da su oni nažalost samo pokazali kako aktuelni sistem za etički nadzor u EU ne uspijeva da smanji rizik neetičkog ponašanja.

”Otkrića ove nedjelje takođe naglašavaju još jednu neprijatnu činjenicu. Najslabija karika u sistemu integriteta EU jeste Evropski parlament, prosto zbog labavih pravila i njihovog neredovnog sprovođenja”, piše Alemano i dodaje da je jedan od problema u tome što je članovima Evropskog parlamenta dozvoljeno da imaju dodatne poslove, a za ponašanje odgovaraju samo svojim kolegama.

Alemano predviđa da će ovo biti samo “vrh ledenog brijega” i nada se da će gomila skandala stvoriti politički zamah za stvaranje nezavisnog etičkog sistema u evropskim institucijama.

Bonus video: