"GOVORI ZAČINJENI GRUBIM KRITIKAMA"

CNN: Rusija i Kina se u UN suprotstavile globalnom liderstvu SAD

"Iskoristili su priliku da iznesu tvrdnje kako globalizacija, tehnologija i tržišta koja izbijaju na površinu zbacuju SAD sa pijedestala supersile", navodi se u analizi
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2017. 17:31h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji suprotstavili su se se globalnom liderstvu SAD u govorima u UN "začinjenim grubim kritikama" u pogledu neprijateljskog stava administracije američkog predsjednika Donalda Trampa prema Iranu, njenoj "vojnoj histeriji" zbog Pjongjanga i pristupa ostatku svijeta, navodi američka televizija Si-En-En (CNN).

Šefovi diplomatija Rusije i Kine iskoristili su pozadinu prvog pojavljivanja predsjednika Trampa na svjetskoj sceni, tokom zasijedanja Generalne skupštine UN, za pokušaje da svoje zemlje predstave kao pobornike mirnog, demokratskog i razumnog pristupa globalnim pitanjima, ocjenjuje američka televizijska mreža.

"Iskoristili su priliku da iznesu tvrdnje kako globalizacija, tehnologija i tržišta koja izbijaju na površinu zbacuju SAD sa pijedestala supersile", navodi se u analizi.

CNN podsjeća da je Sergej Lavrov tokom govora u Generalnoj skupštini UN rekao da je proces stvaranja policentričnog svjetskog poretka objektivna tendencija i navodi da je "sarkastično dodao da će se tome svi morati prilagoditi, uključujući i one koji su navikli da drugima gazduju".

Američka televizija primjećuje da Lavrov nije imao mnogo "prijatnih riječi" o SAD osim što je izrazio zadovoljsto jer je Tramp dva dana ranije istakao značaj poštovanja principa suvereniteta u međunarodnim pitanjima i jer je rekao da je važno biti vodeći primjer, a ne nametati svoju volju drugima.

U tekstu se ocjenjuje da je Lavrov, "bez obzira na to što je Rusija izvela invaziju na Krim i pripojila ga 2014. godine", predstavio svoju zemlju kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir na svjetskoj sceni i nagovijestio da se za SAD to ne može reći.

Za kineskog ministra spoljnih poslova Si-En-En navodi da je u svom obraćanju u Generalnoj skupštini UN pokazao "nešto više diplomatije" pri čemu je primijetio da živimo u eri u kojoj vladaju produbljujuće tendencije ka multipolarnom svijetu dok svijet prolazi kroz duboke promjene kad je riječ o ravnoteži moći.

"Vang je podsjetio sve da članice Savjeta bezbjednosti UN moraju da zadrže ulogu primjera i istakao da dijalog ima prednost nad konfrontacijom", zaključuje CNN..

Preporučujemo za Vas