Komisija za 6. januar završava rad, da li će preporučiti krivično gonjenje Trampa?

Dok je preporuka o podizanju optužnice pretežno simbolična, jer je na Sekretarijatu za pravosuđe odluka da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ona predstavlja snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretara za pravosuđe i specijalnog tužioca

3340 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komisija Predstavničkog doma završava istragu o nasilnoj pobuni i upadu u Kongres 6. januara 2021, a očekuje se da će njeni članovi zaključiti jednu od najdetaljnijih i najagresivnijih kongresnih istraga u novijoj istoriji preporukom Sekretarijatu za pravosuđe da razmotri podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Očekuje se da će na svom posljednjem zasjedanju u ponedjeljak, sedmoro demokrata i dvoje republikanaca u komisiji preporučiti pokretanje krivičnog postupka protiv Trampa i potencijalno saradnika i članova osoblja koji su mu pomogli da pokrene višeslojnu kampanju pritiska u pokušaju da preokrene rezultat izbora 2020.

Dok je preporuka o podizanju optužnice pretežno simbolična, jer je na Sekretarijatu za pravosuđe odluka da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ona predstavlja snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretara za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima.

“Mislim da je predsjednik prekršio brojne zakone, i smatram da treba da bude tretiran kao svaki drugi Amerikanac koji prekrši zakon, odnosno da bude predmet krivičnog postupka", izjavio je u nedjelju član komisije, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije, gostujući u programu “Stanje nacije" na CNN-u u nedjelju.

Komisija koja će biti raspuštena 3. januara kada počne sa radom novi saziv Kongresa, sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, sprovela je više od hiljadu intervjua, održala 10 javnih pretresa koji su imali veliku gledanost, i sakupila više od milion dokumenata od kada je počela sa radom 2021. Dok su prikupljali veliku zbirku dokaza, članovi su sve glasnije govorili da je Tramp, republikanac, odgovoran za nasilni napad svojih pristalica na Kapitol prije skoro dve godine.

Nakon što su probili policijsko obezbjeđenje zgrade, pri čemu su brojni policajci zadobili povrede, izgrednici su upali u Kapitol i prekinuli potvrdu predsjedničke pobjede demokrate Džoa Bajdena, ponavljajući Trampove neistine o masovnoj krađi glasova.

Napad se dogodio poslije više nedjelja Trampovih pokušaja da preokrene ishod izbora koje je izgubio - u kampanji koju je komisija detaljno razmotrila i dokumentovala na javnim pretresima. Mnogi od Trampovih bivših savjetnika su svjedočili o pritisku koji je vršio na državne i federalne zvaničnike, kao i potpredsjednika Majka Pensa, da pronađu način da ponište volju birača. Komisija je detaljno opisala i kako je Tramp na jutro napada svojim govorom podstakao masu pristalica da pođu ka Kongresu, a onda nekoliko sati gledao nasilje na televiziji ne preduzimajući ništa da ga zaustavi.

"On je neko ko je na brojne načine pokušao da izvrši pritisak na državne zvaničnike da pronađu glasove koji nisu postojali, neko ko je pokušao da poremeti zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa, i čak podstakao rulju da napadne Kapitol", rekao je Šif. "Ako to nije krivično djelo, ne znam šta jeste."

Članovi komisije kažu da preporuka o podizanju optužnica protiv drugih pojedinaca može da uključi etička kršenja, pravne prekršaje i kršenja zakona o finansiranju kampanje.

Očekuje se da će komisija iznijeti i glavne crte svog sveobuhvatnog završnog izvještaja, koji će biti u cjelini objavljen u srijedu. On će sadržati zaključke komisije, transkripte intervjua i pravne preporuke.

“Želimo da Amerikancima pružimo završetak ove priče", izjavio je kongresmen iz Merilenda Džejmi Reskin, takođe član komisije. "Svi su bili na ovom putovanju sa nama, i želimo zadovoljavajući završetak, kako bi ljudi smatrali da je Kongres obavio svoj posao."

Bonus video: