Talibani zabranili ženama da studiraju

Ograničavanje pristupa univerzitetima događa se u trenutku kada studenti u Avganistanu polažu završne ispite. Jedna majka studentkinje, koja je željela da ostane anonimna, kazala je da ju je kćerka nazvala uplakana kada je čula za odluku, strahujući da više neće moći da nastavi studije medicine u Kabulu

17917 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Avganistansko ministarstvo za visoko obrazovanje saopštilo je danas da ženama do daljeg neće biti dozvoljen pristup univerzitetima u toj zemlji.

U pismu ministarstva daju se uputstva avganistanskim javnim i privatnim univerzitetima da odmah suspenduju pristup ženama, u skladu sa odlukom vlade.

Ovo najnovije talibansko ograničenje pristupa obrazovanju izazvalo je osudu međunarodne zajednice, a Sjedinjene Države su saopštile da talibanska administracija ne može očekivati da bude priznata ukoliko ne omogući ravnopravan pristup obrazovanju svih građanima zemlje.

Rojters podsjeća da su u martu talibani izazvali kritike mnogih stranih vlada i pojedinih Avganistanaca zbog toga što su preinačili odluku da će sve škole za srednje obrazovanje djevojčica ostati otvorene.

Potvrda ograničenja pristupa univerzitetima uslijedila je iste večeri kao i zasijedanje Savjeta bezbjednosti UN o Avganistanu, na kojem je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za Avganistan, Roza Otunbajeva, kazala da je zatvaranje škola „podrilo” odnos talibanske administracije sa međunarodnom zajednicom.

"Dokgod djevojčice nemaju pristup školama, a de fakto administracija nastavlja da ostale zamjerke međunarodne zajednice, ostajemo u nekoj vrsti ćorsokaka", kazala je ona.

Ograničavanje pristupa univerzitetima događa se u trenutku kada studenti u Avganistanu polažu završne ispite. Jedna majka studentkinje, koja je željela da ostane anonimna, kazala je da ju je kćerka nazvala uplakana kada je čula za odluku, strahujući da više neće moći da nastavi studije medicine u Kabulu.

"Bol koji osjećamo ja i druge majke u našim srcima ne može se opisati. Svi osjećamo taj bol, zabrinuti smo za budućnost naše djece", kazala je ona za Rojters.

Bonus video: