Iran testirao raketu u jeku tenzija sa SAD

Raketa je predstavljena tokom vojne parade u Teheranu, održane povodom godišnjice iračko-iranskog rata, a istovremeno je iranski predsjednik Hasan Rohani najavio da će njegova država osnažiti svoje vojne i balističke kapacitete, uprkos kritikama SAD
0 komentar(a)
Iran, Foto: Reuters
Iran, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2017. 08:38h

Iran je saopštio da je uspješno testirao najnoviju balističku raketu srednjeg dometa, upsrkos kritikama američkog predsjednika Donalda Trampa, prenjeli su danas svjetski mediji.

Lansiranje rakete Koramšar, dometa 2.000 kilometara, prikazano je na iranskoj državnoj televiziji, javio je BBC, dodajući da za sada nije poznato kada je raketa testirana.

I agencija Frans pres je prenjela da je Iran uspješno testirao novu raketu u jeku tenzija između te zemlje i SAD.

Iranska revolucionarna garda juče je predstavila najnoviju balističku raketu koja može da dostigne većinu ciljeva na Bliskom istoku, uključujući Izrael.

Raketa je predstavljena tokom vojne parade u Teheranu, održane povodom godišnjice iračko-iranskog rata, a istovremeno je iranski predsjednik Hasan Rohani najavio da će njegova država osnažiti svoje vojne i balističke kapacitete, uprkos kritikama SAD.

Kritikujući iranski nuklearni sporazum, američki predsjednik Donald Tramp je nagovjestio da bi SAD mogle da ga napuste.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Bonus video: