Lavrov: Tramp i Kim su kao djeca koja se bore u vrtiću

"Neprihvatljivo je da ćutimo i gledamo nuklearne vojne avanture Sjeverne Koreje, ali je takođe neprihvatljivo pokrenuti rat na Korejskom poluostrvu", kazao je Lavrov
8 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2017. 07:15h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uporedio je verbalni rat između predsjednika SAD-a Donalda Trampa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Džong Una sa borbom djece u vrtiću.

Posljednjih dana vodi se ne baš diplomatska komunikacija između Trampa i Kima, pošto je američki predsjednik u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju uništiti u potpunosti.

Kim je uzvratio nazvavši Trampa "mentalno poremećenom osobom", "retardom" i zaprijetio da će "skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".

Tramp mu nije ostao dužan, pa je uzvratio nazvavši Kima "ludakom" koji će biti stavljen na iskušenje kao nikad do sada.

U međuvremenu, Sjedinjene Države postrožile su sankcije prema Sjevernoj Koreji, dok Pjongang prijeti novim testiranjem hidrogenske bombe, podsjeća agencija Hina.

Lavrov je pozvao da se situacija smiri.

On je novinarima u UN-u, gdje su se svjetski lideri okupili na godišnjoj Generalnoj skupštini, kazao je da je potrebna pauza, da se "ohlade usijane glave".

"Da, neprihvatljivo je da ćutimo i gledamo nuklearne vojne avanture Sjeverne Koreje, ali je takođe neprihvatljivo pokrenuti rat na Korejskom poluostrvu", kazao je.

Pozvao je na politički proces, što je, kaže, ključni dio procesa Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Zajedno sa Kinom, nastavićemo da se trudimo za razumni pristup, a ne emocionalni kao kad se djeca u vrtiću bore i niko ih ne može zaustaviti", rekao je Lavrov.

Bonus video: