SAD: Najmanje 32 osobe stradale u ledenoj oluji

Sadašnja oluja je gotovo bez presedana po svom obimu: od Velikih jezera na granici Kanade, do Rio Grandea duž južne granice SAD s Meksikom, saopštila je Nacionalna meteorološka služba

5611 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 32 osobe su poginule u ledenoj oluji koja je posljednjih dana zahvatila devet američkih saveznih država, novi je zvanični bilans stradalih.

Mnogi su stradali u nesrećama na putu zbog leda i slabe vidljivosti.

Zbog nevremena nekoliko desetina hiljada Amerikanaca dočekalo je Božić u mraku zbog nestanka struje. Više od 150.000 ljudi ostalo je bez električne energije, a neke željezničke linije su otkazane tokom vikenda.

Najmanje 13 osoba je stradalo samo u državi Njujork, gdje su nanosi snijega na pojedinim mjestima bili do tri metra visine, prenosi N1.

I u susjednoj Kanadi takođe je ledena oluja.

Prognostičari su rekli da je samo u petak u Bafalu napadao 71 santimetar snijega, a prošlog mjeseca u okolini tog grada je izmjereno rekordnih 1,8 metara snijega koji je takođe napadao tokom prethodne zimske oluje.

Sadašnja oluja je gotovo bez presedana po svom obimu: od Velikih jezera na granici Kanade, do Rio Grandea duž južne granice SAD s Meksikom. Oko 60 odsto stanovništva SAD ima teškoća, a temperatura je drastično ispod normale, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Meteorolozi su saopštili da se u blizini Velikih jezera razvio "ciklon – bomba" - kada atmosferski pritisak veoma brzo opada tokom jake oluje, što je izazvalo mećave i jak vjetar.

Stanovnici zapada države Njujork često vide dramatične mećave zbog "efekta jezera" - kada se hladan vazduh koji sakuplja vlagu iz tople vode premjesti na kopno gdje tu zato pada jak sneg. Ali čak i stanovnici te oblasti kažu da je sada nevrijeme krajnje opasno.

Bonus video: