Kongresmen priznao da je lagao o obrazovanju i radnom iskustvu: Moji grijesi uljepšavaju biografiju

Santos se takođe na društvenim mrežama prikazivao kao uspješan investitor u oblasti nekretnina, čija porodica posjeduje brojne nekretnine, ali sudski podaci ukazuju na finansijske probleme – između 2014. i 2017. godine bio je tri puta izbačen iz stanova zbog neplaćanja kirije

8839 pregleda 3 komentar(a)
Santos, Foto: Reuters
Santos, Foto: Reuters

Džordž Santos, novoizabrani član Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, priznao je da je lagao o svom radnom iskustvu i univerzitetskom obrazovanju tokom uspješne kampanje za mjesto u Predstavničkom domu, gdje će u naredne dvije godine predstavljati državu Njujork.

Kako piše Glas Amerike, on je u intervjuu za Njujork Post rekao: "Moji grijesi uljepšavaju moju biografiju. Žao mi je".

Republikanski član Kongresa, koji će u januaru preuzeti tu dužnost, takođe je izjavio.

"U kampanji sam govorio o stvarima koje brinu ljude, a ne o svojoj biografiji. Namjeravam da ispunim obećanja koja sam dao".

List Njujork Tajms je prošle sedmice objavio tekst kojim u pitanje dovodi životnu priču koju je Santos (34) predstavljao tokom predizborne kampanje. On se hvalio impresivnim akademskim i profesionalnim postignućima, te se prikazivao kao oličenje američkog sna.

Između ostalog, ovaj stanovnik Kvinsa govorio je da je diplomirao na koledžu Baruh u Njujorku, ali iz te škole su naveli da ne mogu potvrditi takvu informaciju.

"Nisam diplomirao ni na jednoj visokoobrazovnoj ustanovi. Neugodno mi je i žao mi je što sam uljepšao svoju biografiju", priznao je Santos Njujork Postu.

"Priznajem to. (…) Činimo gluposti u životu", dodao je.

Santos je prije izbora 8. novembra 2022. takođe govorio da je radio za kompanije Goldman Saks i Sitigrup, ali nijedna od njih nije mogla pronaći dokumente koji bi dokazali takve navode.

Santos je za Post rekao da "nije nikada direktno radio" ni za jednu finansijsku kompaniju, dodajući da je upotrijebio "loš izbor riječi". Takođe je naveo da je investiciona firma Link Bridž, u kojoj je bio potpredsjednik, poslovala sa obje spomenute kompanije.

Još jedan medij, jevrejsko-američka veb stranica "The Forward", dovela je u pitanje tvrdnju na veb stranici Santosove kampanje po kojoj su njegovi djeda i baka "pobjegli od progona Jevreja u Ukrajini, nastanili se u Belgiji i ponovno pobjegli od progona za vrijeme Drugog svjetskog rata".

"Nikada nisam tvrdio da sam Jevrej. Ja sam katolik. Pošto sam saznao da porodica moje majke ima jevrejsko porijeklo, rekao sam da sam djelimično Jevrej", rekao je Santos za Post.

Santos je prvi put bio kandidat za Kongres 2020. godine, ali tada je izgubio izbore od protivkandidata Demokratske stranke. Ponovno se kandidovao 2022. i pobijedio u okrugu koji uključuje neka od predgrađa Long Ajlanda i mali dio Kvinsa.

Njujork Tajms je takođe pisao da je Santos bio predmet krivične istrage u Brazilu 2008. godine, zbog optužbi da je koristio ukradene čekove kako bi kupovao stvari u gradu Niteroi. U to vrijeme Santos je imao 19 godina.

Podaci do kojih je Tajms došao uključuju njegove fotografije sa članovima porodice – koja je nekada živjela u toj zemlji. Tajms se pozvao na lokalne tužioce, koji su izjavili da slučaj miruje jer se Santos nikada nije pojavio na sud.

Santos se takođe na društvenim mrežama prikazivao kao uspješan investitor u oblasti nekretnina, čija porodica posjeduje brojne nekretnine, ali sudski podaci ukazuju na finansijske probleme – između 2014. i 2017. godine bio je tri puta izbačen iz stanova zbog neplaćanja kirije.

Do intervjua Postu, advokati i portparoli Santosa, nisu odgovarali na pitanja o njegovoj biografiji. U tom razgovoru, on je rekao da ne planira odustati od karijere u Kongresu.

"Nisam kriminalac. Ova kontroverza me neće odvratiti od dobrog legislativnog uspjeha. Biću efikasan. Biću dobar", rekao je Santos.

Bonus video: