Uzbekistan obustavio prodaju sirupa iz Indije povezanog sa 19 smrtnih slučajeva

Rojters je citirao Hasana Harisa, pravnog šefa kompanije Marion Biotech, koji je rekao da kompanija čeka nalaze inspektora

2219 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Uzbekistan je obustavio prodaju svih proizvoda indijske farmaceutske kompanije Marion Biotech, nakon što je za smrt najmanje 19 djece u toj srednjoazijskoj zemlji okrivljen hladni sirup koji je napravio ovaj proizvođač.

Uzbekistansko ministarstvo zdravlja saopštilo je 30. decembra da su djeca umrla nakon što su konzumirali sirup Dok-1 Maks kompanije Marion Biotech, koji je prema ministarstvu sadržavao otrovnu supstancu etilen glikol.

Ministarstvo je naložilo svim apotekama u zemlji da povuku sa svojih polica Dok-1 Maks i druge lijekove indijske kompanije.

Krivične istrage o ovoj aferi pokrenute su i u Uzbekistanu i Indiji.

Indijski regulator za ljekove obustavio je proizvodnju svih lijekova kompanije Marion Biotech nakon inspekcije pogona kompanije u gradu Noida na sjeverozapadu zemlje, saopštile su vlasti.

"Sve proizvodne aktivnosti Marion Biotech u jedinici Noida su zaustavljene(sinoć), dok je dalja istraga u toku", objavio je ministar zdravlja Mansukh Mandavija na Tviteru danas

Rojters je citirao Hasana Harisa, pravnog šefa kompanije Marion Biotech, koji je rekao da kompanija čeka nalaze inspektora.

"Čekamo izvještaje, fabrika je pregledana. Zaustavili smo proizvodnju svih ljekova", rekao je Haris.

Bonus video: