UN tražile mišljenje Međunarodnog suda pravde o Izraelu i Palestini

Palestinski izaslanik UN Rijad Mansur rekao je da je glasanje održano dan nakon polaganja zakletve "novog tvrdokornog desničarskog premijera" Netanjahua koji obećava da će proširiti jevrejska naselja i nastaviti druge političke aktivnosti koje su bile na meti kritičara i u zemlji i u inostranstvu

1691 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), njih 193, zatražile su mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Kako prenosi Rojters, Izrael, Sjedinjene Američke Države i 24 druge članice UN glasale su protiv te mjere, dok su 53 države bile uzdržane.

Bivši premijer Izraela Jair Lapid, koga je u četvrtak na premijerskom položaju smijenio Benjamin Netanjahu, prošlog mjeseca je pozvao svjetske lidere da se suprotstave tom potezu koji prema njegovim riječima "ide na ruku ekstremistima".

Palestinski izaslanik UN Rijad Mansur rekao je da je glasanje održano dan nakon polaganja zakletve “novog tvrdokornog desničarskog premijera” Netanjahua koji obećava da će proširiti jevrejska naselja i nastaviti druge političke aktivnosti koje su bile na meti kritičara i u zemlji i u inostranstvu.

Posljednju odluku MSP o izraelskim barijerama vlada Izraela je odbacila i optužila sud da je politički motivisan.

Bonus video: