Savjet bezbjednosti UN protiv referenduma u iračkom Kurdistanu

Članice Savjeta bezbjednosti UN su ponovile da podržavaju "suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka" i apelovale na federalne vlasti i regionalne vlasti da sve probleme rješavaju u okviru ustavnih okvira
0 komentar(a)
Kurdistan referendum, Foto: Reuters
Kurdistan referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2017. 08:24h

Savjet bezbjednosti UN izrazio je zabrinutost zbog posljedica koje bi mogao da ima referendum o nezavisnosti koje planiraju da održe regionalne vlasti iračkog Kurdistana.

"Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države, u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu - i dalje u toku", navodi se u saopštenju Savjeta bezbjednosti UN.

Kako se upozorava, referendum bi mogao i da osujeti napore da se obezbijedi povratak više od tri miliona izbjeglica i raseljenih.

Članice Savjeta bezbjednosti UN su takođe ponovile da podržavaju "suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka" i apelovale na federalne vlasti i regionalne vlasti da sve probleme rješavaju u okviru ustavnih okvira.

Irački Vrhovni sud u utorak je naložio odlaganje referenduma o nezavisnosti dok se ne razmotri njegova ustavnost.

Irački Kurdistan je planirao da održi referendum o nezavisnosti od Iraka 25. septembra u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Zvanični Bagdad se protivi toj odluci.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, severu Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.

Bonus video: