U Iranu pogubljena dva muškarca osuđena za ubistvo pripadnika paravojne formacije

U Iranu je od početka protesta osuđeno na smrt 14 ljudi. Četiri osobe su pogubljene, za četiri su presude potvrđene, šest čeka novo suđenje, a dvije osobe su podnijele žalbe na presudu

5357 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dva muškarca pogubljena su danas u Iranu, a proglašeni su krivima za ubistvo pripadnika paravojne formacije tokom protesta, saopštili su pravosudni organi.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smještena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti.

"Mohamed Mahdi Karami i Sejed Mohamad Hoseini, glavni počinioci zločina koji je doveo do mučeničke smrti Ruholaha Adžamijana, pogubljeni su jutros", naveli su pravosudni organi.

Prvostepeni sud osudio ih je 4. decembra prošle godine na smrt. Iranski Vrhovni sud je 3. januara potvrdio smrtne kazne, optužujući ih za ubistvo Adžamijana 3. novembra u Karadžu, zapadno od Teherana.

U Iranu je od početka protesta osuđeno na smrt 14 ljudi. Četiri osobe su pogubljene, za četiri su presude potvrđene, šest čeka novo suđenje, a dvije osobe su podnijele žalbe na presudu.

Smrtna kazna u Iranu se sprovodi vješanjem.

Bonus video: