EU osudila nova pogubljenja u Iranu: Još jedan znak nasilne represije

EU poziva i da bez odlaganja budu poništene izrečene smrtne kazne koje još nisu izvršene

2374 pregleda 1 komentar(a)
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, Foto: Reuters
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, Foto: Reuters

Evropska unija je saopštila da je "zgrožena" današnjim pogubljenjem dva muškarca u Iranu i ocijenila da je to još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim demonstracijama.

"Evropska unija još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni za ljude osuđene zbog incidenata povezanih sa antivladinim protestima. EU poziva i da bez odlaganja budu poništene izrečene smrtne kazne koje još nisu izvršene", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Navodi se da se osnovna ljudska prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje, moraju uvijek poštovati, i da se "mora osigurati da oni koji su u pritvoru ne budu podvrgnuti bilo kakvom obliku maltretiranja".

"Smrtna kazna je okrutna i nehumana kazna, koja ne djeluje kao sredstvo odvraćanja od zločina, i predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta. To je takođe krajnja kazna poslije koje je nemoguće ispraviti moguće greške u donošenju odluka", navodi EEAS.

Vlasti Irana su saopštile da su jutros pogubile Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, osuđene 3. novembra 2022. za ubistvo pripadnika paravojnih snaga Ruholaha Adžamiana tokom protesta.

Protesti u Iranu su izbili 16. septembra, na dan smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je uhapšena zbog nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu. Amini je umrla u bolnici u koju je prebačena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra. Demonstracije su prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti.

Bonus video: