Protest ispred francuske ambasade zbog karikatura Hamneija

Demonstranti su skandirali "Sramota za Francusku!" i "Neka Francuska odustane od svog neprijateljstva!"

4177 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Nekoliko desetina Iranaca okupilo se danas ispred francuske ambasade u Teheranu, gdje su demonstranti zapalili francusku zastavu u znak protesta zbog karikatura iranskog vrhodnog vođe, ajataloha Alija Hamneija u francuskom satiričnom nedjeljniku Šarli ebdo (Charlie Hebdo).

Demonstranti su skandirali "Sramota za Francusku!" i "Neka Francuska odustane od svog neprijateljstva!".

Šarli ebdo je u svom specijalnom izdanju u srijedu objavio nekoliko desetina karikatura ajataloha. Te karikature su izabrane na konkursu pokrenutom u decembru u svjetlu potresnog pokreta u Iranu.

iran protest
foto: Reuters

Tada su iranske vlasti odmah reagovale.

"Uvredljiv i nepristojan čin objavljivanja karikatura protiv verskog i političkog autoriteta neće proći bez efikasnog i čvrstog odgovora", napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

Šarli ebdo je u decembru prenio da "međunarodni konkurs karikatura" Hamneija ima za cilj da podrži "Irance koji se bore za svoju slobodu".

iran protest
foto: Reuters

Iran se suočava sa talasom protesta od smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, pošto ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja.

"To je naš način da pokažemo podršku Irankama i Irancima koji rizikuju svoje živote da bi odbranili svoju slobodu od teokratije koja ih tlači od 1979. godine", napisao je u uvodniku direktor Loran Soriso, poznat pod nadimkom Ris (Riss).

Šarli ebdo je objavio karikature u specijalnom izdanju za godišnjicu terorističkog napada na redakciju 7. januara 2015. godine.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gdje su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Redakcija lista od tada je premještena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbjeđenjem i rešetkama na prozorima. Međutim, novinari su tada rekli da će nastaviti sa istom uređivačkom politikom, da nemaju tabue i da im "ništa nije sveto".

Bonus video: