Trampova organizacija kažnjena u Njujorku sa 1,6 miliona dolara zbog poreske utaje

Trampova organizacija koja obuhvata dva entiteta, osuđena je po 17 tačaka optužnice, uključujući poresku utaju i falsifikovanje poslovne dokumentacije

3321 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa kažnjena je danas u Njujorku sa 1,6 miliona dolara, zbog dugogodišnje prakse utaje poreza, i to je za sada jedina krivična presuda u vezi sa Trampom.

Kako piše CNN, Trampova organizacija koja obuhvata dva entiteta, osuđena je po 17 tačaka optužnice, uključujući poresku utaju i falsifikovanje poslovne dokumentacije.

Po njujorškom zakonu, najveća kazna koju jedna kompanija može platiti je 1,6 miliona dolara, što znači da je Trampova organizacija dobila da plati maksimalan iznos, ali njega će ona lako moći da plati, ocjenjuje CNN.

Kompanija nije u opasnosti da bude ugašena, jer takav jedan mehanizam ne postoji, i nijedan pojedinac ne može otići u zatvor na osnovu presude kakva je donijeta, ali presuda za krivično djelo imaće uticaja na reputaciju Trampove organizacije, njenu sposobnost da posluje, dobija zajmove i zaključuje poslove.

Tramp i njegova porodica nisu optuženi u konkretnom slučaju, ali su bivšeg predsjednika SAD tužioci više puta pominjali na suđenju, povodom njegovih veza sa pružanjem neoporezovanih koristi određenim izvršnim direktorima kao što su boravak u apartmanima koje je finansirala Trampova kompanija, davanje automobila na lizing i pokrivanje ličnih troškova.

Prema riječima jednog tužioca, Tramp je "otvoreno odobravao" poreske utaje.

Jedan od porotnika na suđenju rekao je CNN-u da je porota uočila "kulturu poreske utaje" u Trampovoj organizaciji.

Dugogodišnji finansijski direktor Trampove organizacije Alan Vajselberg ove sedmice je osuđen na pet mjeseci zatvora na osnovu sporazuma koji je sklopio sa tužiocima.

On je priznao krivicu po 15 tačaka optužnice koje se odnose na šemu poreske utaje, i pristao je da svjedoči protiv kompanije na suđenju.

Bonus video: