U Iranu pogubljen iransko-britanski državljanin zbog špijunaže

Velika Britanija pozivala je Iran da zaustavi planove o pogubljenju i da Akbarija odmah oslobodi

4900 pregleda 4 komentar(a)
Alireza Akbari, Foto: Reuters
Alireza Akbari, Foto: Reuters

Dvojni iransko-britanski državljanin Alireza Akbari osuđen na smrt zbog špijunaže, pogubljen je vješanjem, objavljeno je danas na sajtu Mizan onlajn.

Prema navodu na tom sajtu, 61-godišnji Akbari je osuđen za korupciju i za ugrožavanje unutrašnje i spoljne bezbjednosti zemlje "zbog prenošenja obavještajnih podataka Velikoj Britaniji".

Nije navedeno kada je pogubljenje izvršeno.

Bivši zamjenik iranskog ministra odbrane uhapšen je 2019. i osuđen za špijuniranje za Veliku Britaniju. Akbari je negirao navode optužnice.

Njegova porodica bila je pozvana da ga posjeti u zatvoru u srijedu. Njegova supruga je poslije toga rekla da je bio prebačen u samicu, prenosi BBC.

Velika Britanija pozivala je Iran da zaustavi planove o pogubljenju i da Akbarija odmah oslobodi. Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli opisao je njegovu smrtnu presudu kao "politički motivisan čin varvarskog režima koji ispoljava potpuni prezir prema ljudskom životu".

Iranske vlasti su ranije ove nedjelje u jednom videu prikazale Akbarija, koji iznosi, po svoj prilici prisilno priznanje. Persijski servis BBC je u srijedu objavio njegovu audio poruku. U njoj je, međutim, rekao da je mučen i da je prisiljen da pred kamerama prizna djela koja nije počinio.

Iranska vojna obavještajna služba navela je da je Akbari bio jedan od najvažnijih agenata britanske obavještajne službe u toj zemlji.

SAD su se pridružile pozivima Iranu da ne pogubi Akbarija.

"Optužbe protiv Akbarija i njegova smrtna presuda su politički motivisani i njegovo pogubljenje bi bilo nedopustivo", rekao je pomoćnik portparola američke diplomatije Vedant Patel.

Iranski zvanični mediji u četvrtak su objavili da je Akbari bio na visokim pozicijama u bezbjednosnom i odbrambenom sistemu zemlje.

Bonus video: