Japanski premijer: Azija bi sjutra mogla da doživi sudbinu Ukrajine

"Lekcija koju treba da naučimo od Ukrajine jeste da su bezbjednost Evrope i indo-pacifičkog regiona neodvojive", rekao je Kišida

7290 pregleda 8 komentar(a)
Kišida, Foto: Reuters
Kišida, Foto: Reuters

Azija bi "sjutra" mogla da bude Ukrajina, upozorio je japanski premijer Fumio Kišida u Vašingtonu na kraju turneje po zemljama Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7.

Kišida je rekao da je liderima G7, koju čine SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan, prenio da postoji bezbjednosna kriza na istoku Azije.

Premijer Japana, čija zemlja ove godine predsjedava G7, posjetio je sve zemlje te grupe za nedjelju dana osim Njemačke, zbog problema sa rasporedom. Kišida je rekao da uskoro namjerava da posjeti i tu zemlju.

"Lekcija koju treba da naučimo od Ukrajine jeste da su bezbjednost Evrope i indo-pacifičkog regiona neodvojive", rekao je Kišida novinarima, dan poslije sastanka sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

Prema njegovim riječima, situacija oko Japana je sve ozbiljnija, jer postoji namjera da se nasilno promijeni "status kvo u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru", aludirajući na pomorski spor Kine i zemalja regiona.

Kišida je pomenuo i nuklearne aktivnosti Sjeverne Koreje, kao i napetosti oko Tajvana.

Lideri G7 sastaće se u maju na svom godišnjem samitu u Hirošimi, gdje su SAD bacile atomsku bombu 6. avgusta 1945. godine. To je bio prvi nuklearni napad u istoriji čovječanstva.

Bonus video: