Peru: Proglašeno vanredno stanje u Limi i još nekim oblastima zbog demonstracija

Dozvoljeno je vojsci da interveniše da održava red i suspendovano više ustavnih prava, kao što su sloboda kretanja i okupljanja i nedodirljivost doma. U protestima dosad stradale najmanje 42 osobe

3909 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Peruanska vlada sinoć je proglasila vanredno stanje u glavnom gradu Limi i još nekim oblastima zbog velikih demonstracija protiv predsjednice Dine Boluarte u kojima su stradale najmanje 42 osobe posljednjih pet nedjelja.

Mjerom koja je uvedena, na 30 dana dozvoljeno je vojsci da interveniše da održava red i suspendovano je više ustavnih prava, kao što su sloboda kretanja i okupljanja i nedodirljivost doma. Vanredno stanje uvedeno je ukazom objavljenim u zvaničnom glasniku, a pored glavnog grada na snazi je i u departmanima Kusko i Puno na jugu, kao i u luci Kalao pored Lime.

fj
foto: REUTERS

Više od 100 blokada na putevima ograničavaju saobraćaj širom zemlje, uglavnom na jugu, epicentru protesta, ali takođe i oko glavnog grada Lime.

Vlasti su, ipak, ponovo otvorile u subotu međunarodni aerodrom u Kusku, koji je od vitalnog značaja za peruanski turistički sektor.

fj
foto: REUTERS

Protesti su izbili 7. decembra, poslije svrgavanja i hapšenja socijalističkog predsjednika Pedra Kastilja, optuženog da je pokušao da izvede državni udar kada je želio da raspusti parlament koji se spremao da ga smijeni.

Boluarte je bila Kastiljova potpredsjednica i potiče iz iste ljevičarske partije kao on, i prema Ustavu je preuzela mjesto predsjednika, međutim, demonstranti koji u njoj vide "izdajicu" traže da ode, kao i da odmah budu organizovani izbori.

Boluarte za sada odbija da podnese ostavku.

Bonus video: