Vanredno stanje u Kaliforniji zbog smrtonosnih oluja

Novi veliki talas kiša i snijega u planinama pogodio je u subotu brojna područja američke savezne države, od 26. decembra poginulo 19 osoba

5239 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji, gdje je od 26. decembra 19 osoba poginulo u olujama, koje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje saobraćajnica.

Novi veliki talas kiša i snijega u planinama pogodio je u subotu brojna područja te američke savezne države.

Nova "atmosferska rijeka" - sistem koji donosi velike količine vlage, očekuje se sjutra, na praznik u Sjedinjenim Državama, i donosi "nove ekstremne padavine", upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Električne linije već su oštećene, a poplavljena su i polja i saobraćajnice. NWS očekuje "katastrofalne poplave" u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaliva San Fransisko, prenosi Hina.

Bajden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bijela kuća u saopštenju. Predsjednikov čin će pogođenima u okruzima Mersed, Sakramento i Santa Kruz omogućiti pristup saveznim sredstvima.

Niz atmosferskih rijeka, koje se rijetko pojavljuju tako često zaredom, pogodio je Kaliforniju od 26. decembra i odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje puteva.

Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internet stranici PowerOutage.us. Polovina godišnje prosječne količine kiše pala je tokom oluja u poljoprivrednoj središnjoj ravnici, a u planinama je napadalo i do 4.5 metara snijega.

Upozorenja na poplave izdata su širom države u subotu, od okruga Los Anđeles do Zalivskog područja San Fransiska. Četvrt u mjestu Felton u središnjoj Kaliforniji poplavljena je drugi put ove sedmice u subotu.

Bonus video: