Gutereš: Svijet je u žalosnom stanju zbog problema koji se nagomilavaju kao kola u lančanom sudaru

Gutereš je svoju sumornu ocjenu iznio drugog dana četvorodnevnog godišnjeg skupa u švajcarskom zimskom centru Davos koji okuplja svjetsku elitu, od političara do rukovodilaca najvećih kompanija

6883 pregleda 4 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Svijet je u "žalosnom stanju" zbog mnoštva međupovezanih izazova među kojima su klimatske promjene i ruski rat protiv Ukrajine, koji se "nagomilavaju poput automobila u lančanom sudar", rekao je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu.

Gutereš je svoju sumornu ocjenu iznio drugog dana četvorodnevnog godišnjeg skupa u švajcarskom zimskom centru Davos koji okuplja svjetsku elitu, od političara do rukovodilaca najvećih kompanija.

Po njegovim riječima "najozbiljniji nivo geopolitičkih podjela i nepovjerenja kakav nije viđen generacijama", podriva borbu sa globalnim problemima među kojima su i sve dublji jaz između bogatih i siromašnih, manjak sredstava za život usljed divljanja inflacije, energetska kriza, efekti pandemije virusa kovid-19, prekidi u lancima snabdijevanja...

Gutereš je izdvojio klimatske promjene kao "egzistencijalni izazov" i ocijenio da je "gotovo propao" globalni napor da se zagrijevanje Zemlje ograniči na 1,5 stepeni iznad predindustrijskih nivoa.

Prvi čovjek svetske organizacije i jedan od najistaknutijih zagovarača borbe s klimatskim promjenama pozvao se na nedavnu studiju koja je pokazala da su naučnici pri naftaškoj kompaniji Ekson Mobil još 1970-ih godina sačinili izvanredno precizna predviđanja efekata klimatskih promena - iako je taj korporativni gigant javno dovodio u pitanje da globalno zagrijevanje uopšte postoji.

"Saznali smo prošle nedjelje da su izvjesni proizvođači fosilnih goriva još sedamdesetih godina bili potpuno svjesni da njihov ključni proizvod kuva našu planetu", rekao je Gutereš i ocijenio: "Neki među velikim naftašima su prodavali veliku laž".

Bonus video: