Abas pozvao SAD da zaustave izraelske napade na Zapadnu obalu, prije nego što bude kasno

"Ne možemo prihvatiti nastavak izraelskih zločina. Mi ćemo se suprotstaviti tim mjerama i braniti prava našeg naroda i našu zemlju i sveta mjesta", rekao je palestinski predsjednik

1155 pregleda 0 komentar(a)
Abas, Foto: REUTERS, mahmo
Abas, Foto: REUTERS, mahmo

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je savjetniku za nacionalnu bezbjednost SAD Džejku Salivenu da Vašington mora zaustaviti izraelsku "eskalaciju" prije nego što bude "suviše kasno".

Saliven se sastao s Abasom u četvrtak u Ramali na Zapadnoj obali posle razgovora u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Ti sastanci su prvi na tako visokom nivou posle polaganja zakletve nove Vlade Izraela, najdesnije orijentisane u istoriji te zemlje, prije nepunih mjesec dana.

Vladajuća koalicija Izraela koju, uz Netanjahuov konzervativni Likud čine partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, je već zauzela čvrst stav protiv Palestinaca i očekuje se da pojača izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi AP.

Abas i Saliven su razgovarali o izraelsko-palestinskim odnosima i palestinski predsjednik je upozorio da bi SAD trebalo da intervenišu "odmah", prenose danas izraelski mediji.

"Ne možemo prihvatiti nastavak izraelskih zločina. Mi ćemo se suprotstaviti tim mjerama i braniti prava našeg naroda i našu zemlju i sveta mjesta", rekao je Abas.

On je ocijenio da izraelske akcije na Zapadnoj obali prijete regionalnoj stabilnosti i mogu da onemoguće rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Abas je apelovao na Salivena da izvrši pritisak na Vladu Izraela da "zaustavi svoju politiku, mjere i eskalaciju" i upozorio na posljedice "izgradnje naselja, svakodnevnog ubijanja, upada u palestinske gradove, te kršenja (sporazuma) na islamskim i hrišćanskim svetim mjestima", navedeno je u saopštenju Abasovog kabineta.

U saopštenju Netanjahuovog kabineta piše da je on sa Salivenom razgovarao o nuklearnom programu Irana i načinu da se prošire sporazumi o normalizaciji odnosa postignutih za vrijeme prethodne administracije SAD sa četiri arapske zemlje.

"Poznajem predsjednika (Džozefa) Bajdena 40 godina kao velikog prijatelja Izraela. Mi u vama vidimo partnera od povjerenja u osiguranju bezbjednosti i naravno napretku mira", rekao je Netanjahu Salivenu.

Američki savjetnik je izjavio da je Bajdenova duboka posvećenost Izraela "zasnovana u zajedničkoj istoriji, interesima i vrijednostima".

Već se međutim pokazalo da nova Vlada Izraela zadaje glavobolje Bajdenovoj administraciji jer je u njoj ministar ekstremista Itamar Ben-Gvir čija je nedavna posjeta svetilištu u Jerusalimu, čestom poprištu sukoba, izazvala kritike.

Uz to koalicija preduzima korake protiv Palestinske uprave koje su suprotne Bajdenovim nastojanjima da poboljša odnose između SAD i Palestinaca.

Abas je pozvao Salivena da utiče na poništenje kaznenih mjera admisntracije Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa i ponovo otvori konzulat SAD u Jerusalimu koji nadgleda američke veze sa Palestincima na Zapadnoj obali i otvori kancelariju Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu.

Saliven je u razgovorima s izraelskim i palestinskim liderima naglasio hitnost izbjegavanja jednostranih koraka bilo koje strane koje mogu da rasplamsaju napetost na terenu, saopštio je Savet za nacionalnu bezbjednost SAD.

Bonus video: