EU pozvala na hitno okončanje nasilja u Peruu

U sukobima demonstranata i policije od početka krize u decembru stradalo je 46 osoba, a nekoliko stotina je povrijeđeno

8470 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska unija (EU) osudila je danas nasilje u Peruu i "nesrazmjernu" upotrebu sile policije protiv demonstranata, pozivajući vlasti da brzo pronađu mirno rješenje za krizu.

"EU žali zbog veoma velikog broja žrtava od početka demonstracija", izjavio je neimenovani portparol Unije.

U sukobima demonstranata i policije od početka krize u decembru stradalo je 46 osoba, a nekoliko stotina je povrijeđeno.

Demonstranti traže ostavku predsjednice Dine Boluarte, raspuštanje parlamenta i hitno održavanje izbora, koji su već pomjereni na april 2024, a prvobitno su bili zakazani za 2026.

"Mirne demonstracije koje poštuju vladavinu prava su legitimne u demokratskom društvu. EU osuđuje nasilje i nesrazmjernu upotrebu sile snaga bezbjednosti", navedeno je u saopštenju.

EU je pozvala "vladu i sve političke aktere da preduzmu hitne mjere za povratak mira i obezbjeđivanje inkluzivnog dijaloga uz učešće civilnog društva da bi zemlja izašla iz krize", dodaje se u saopštenju.

Povezani članci

21. Januar 2023.

Zatvoren legendarni Maču Pikču zbog protesta u Peruu

Dina Boluarte, bivša potpredsjednica, zamijenila je 7. decembra Pedra Kastilja, koji je svrgnut sa predsjedničkog mjesta i optužen za pobunu zbog pokušaja da raspusti parlament.

Peru je promijenio šest predsjednika u šest godina.

Bonus video: