Pakistan pogođen velikim problemom u snabdijevanju strujom, posebno najveći gradovi

Prekidi struje česti su u Pakistanu koji se godinama suočava sa hroničnom energetskom krizom i čiji je sistem distribucije zastario

2657 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ogroman kvar u elektro sistemu pogodio je jutros veliki dio Pakistana uključujući najveće gradove Lahor i Karači, javile su vlasti.

Prekidi struje česti su u Pakistanu koji se godinama suočava sa hroničnom energetskom krizom i čiji je sistem distribucije zastario.

Kvar koji je trajao nekoliko sati izazvan je poremećajem koji se dogodio u 7.30 po lokalnom vremenu (4.30 po srednjoevropskom vremenu).

To je drugi slučaj ovih razmjera za samo dvije godine u zemlji od više od 220 miliona stanovnika.

"Prema prvobitnim informacijama, protok sistema na nacionalnoj mreži je pao jutros, što je dovelo do ogromnog kvara", navelo je preko Tvitera ministarstvo energetike.

Struja je djelimično ponovo uspostavljena tokom prijepodneva u glavnom gradu Islamabadu i u Pešavaru na sjeverozapadu zemlje. Međutim veliki ekonomski centar Karači sa 15 miliona stanovnika i drugi najveći grad Lahor sa 10 miliona ljudi i dalje su bili bez struje.

Prekid struje nije odmah uticao na zdravstvene ustanove pošto najveći broj bolnica imaju pomoćne generatore. Grijanje u školama nije pogođeno pošto većina njih koristi gas.

Tokom sličnog kvara koji se dogodio u januaru 2021. najveći dio zemlje bio je u mraku više sati, kada je tehnički poremećaj na jugu zemlje podstakao lančanu reakciju u više elektrana.

Prekidi struje su stalni problem u Pakistanu. Međutim situacija se dodatno pogoršala poslednjih mjeseci pošto je teška finansijska situacija još više otežala snabdijevanje energentima.

Bonus video: