Protesti u Memfisu nakon što je policija na smrt pretukla Afroamerikanca

Policija Memfisa je objavila i video snimak kako njeni službenici tuku Afroamerikanca. Svih pet policajaca, koji su takođe Afroamerikanci, je dobilo otkaz nakon toga

13951 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvadesetdevetogodišnji Tajr Nikols preminuo je u bolnici 10. januara od povreda koje je zadobio prilikom hapšenja tri dana ranije od strane pet policajaca iz Memfisa.

Policija Memfisa je objavila i video snimak kako njeni službenici tuku Afroamerikanca. Svih pet policajaca, koji su takođe Afroamerikanci, je dobilo otkaz nakon toga.

Odjeljenje je nakon istrage utvrdilo da su policajci prekršili više smjernica, uključujući upotrebu prekomjerne sile, propust da intervenišu i ne pruže pomoć, prenosi Rojters.

Advokat za građanska prava Ben Kramp rekao je da ga snimak podsjeća na to kako je policija Los Anđelesa u više navrata tukla Kinga na video snimku koji je snimio svjedok 1991. godine, što je izazvalo proteste i reforme u odjeljenju.

„Nažalost, podsjetio nas je na Rodnija Kinga“, rekao je Kramp, koji je ranije predstavljao porodice Džordža Flojda i Trejvona Martina. „Nažalost, za razliku od Rodnija Kinga, Tir nije preživio".

Nikols je bio na manje od 100 metara od kuće tokom zaustavljanja saobraćaja i dozivao je majku tri puta na kraju snimka, rekao je Kramp na konferenciji za novinare.

„Transparentnost ostaje prioritet u ovom incidentu, a prevremeno puštanje na slobodu moglo bi negativno uticati na krivičnu istragu i sudski proces“, rekla je šefica policije Memfisa Serelin Dejvis, dodajući da će policija sarađivati.

Nikolsova porodica je rekla da je zadobio povrede uključujući oticanje mozga i otkazivanje bubrega i da je stavljen na dijalizu prije nego što je umro, navodi list Commercial Appeal.

Slučaj sa Nikolsom je podstakao višednevne proteste i pozive „Pravda za Tir“ u Memfisu, gradu sa većinskim afroameričkim stanovništvom. Demonstracije su održane na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg ispred Nacionalnog muzeja građanskih prava u motelu Lorraine, gdje je vođa građanskih prava ubijen 1968. godine.

Policija Memfisa je u petak identifikovala bivše policajce kao Tadarijusa Bina, Demetrijusa Hejlija, Emita Martina III, Dezmonda Milsa mlađeg i Džastina Smita.

Bajden: Ogorčen sam nakon što sam vidio snimak

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden rekao je da je "ogorčen" i "duboko potrešen" nakon što je gledao nasilni sukob između Tajra Nikolsa i petorice policajaca optuženih za njegovo ubistvo.

"Kao i mnogi drugi, bio sam ogorčen i duboko potrešen kada sam vidio užasan snimak prebijanja koji je doveo do smrti Tajra Nikolsa“, naveo je Bajden u saopštenju.

On je dodao da porodice Nikolovih zaslužuju brzu, potpunu i transparentnu istragu.

Bonus video: