UBRZATI POLITIČKO RJEŠENJE

Makron zatražio od UN kontakt grupu za Siriju

Francuski predsjednik je izjavio da je osporavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, što čine SAD, "velika greška"
3 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 12:44h

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je danas stvaranje kontakt grupe za Siriju da bi se ubrzalo političko rješenje tamošnjeg rata.

U svom prvom govoru u Generalnoj skupštini UN, Makron, izabran u maju, rekao je da pregovori u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske "nisu dovoljni".

Kontakt grupa koju Francuska želi bi uključivala pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti i "zainteresovane strane" u sukobu, precizirao je Makron.

Francuski predsjednik je izjavio da je osporavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, što čine SAD, "velika greška".

"Naša aktivnost u neširenju nuklearnog oružja nam je donijela čvrst sporazum, snažan, koji nam omogućava da provjeravamo da Iran ne radi na nuklearnom oružju. Danas osuđivati sporazum bez drugog predloga je velika greška, ne poštovati ga bi bilo neodgovorno jer je u pitanju veoma koristan sporazum", rekao je Makron.

On je osudio i "etničko čišćenje" muslimanske manjinje Rohindža u Mjanmaru, odakle je 400.000 ljudi pobjeglo u susjedni Bangladeš.

"Vojne operacije moraju da prestanu, mora se osigurati humanitarni pristup, kao i uspostaviti pravo u situaciji, kao što znamo, etničkog čišćenja", rekao je Makron.

U vezi Pariskog sporazuma o klimi, francuski lider je rekao da se o njemu "neće ponovo pregovarati" ali i naveo da "vrata ostaju otvorena" ukoliko SAD odluče da se vrate.

"O tom sporazumu se neće ponovo pregovarati, on nas obavezuje (...) nećemo se povlačiti", rekao je Makron i dodao da "duboko poštuje odluku SAD" i da "vrata uvijek ostaju otvorena" ali da će ostale potpisnice nastaviti da implementiraju sporazum.