Moskva optužuje Vašington da je uništio okvir sporazuma "Novi START" o nuklearnom razoružanju

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je izrazio žaljenje zbog američkog djelovanja koje kako je rekao "podriva ključni cilj sporazuma a to je održavanje ravnoteže ofanzivnog strateškog oružja uključenih strana"

2841 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Rusija je danas optužila Sjedinjene Američke Države da su "uništile pravni okvir" sporazuma "Novi START" (Strategic Arms Reduction Treaty), posljednjeg o nuklearnom razoružanju koji ih povezuje, dan pošto je Vašington optužio Moskvu da "ne poštuje" obaveze iz tog sporazuma.

"Vidimo da su u stvarnosti SAD uništile pravni okvir za kontrolu (nuklearnog) oružja i bezbjednosti", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je ipak rekao da u toj "tužnoj situaciji" Rusija smatra da je "vrlo važno održavanje tog sporazuma".

SAD su juče saopštile da Rusija ne poštuje sporazum "Novi START" iz 2010. godine. Američko ministarstvo spoljnih poslova zamjera Moskvi što je suspendovala inspekcije i otkazala pregovore predviđene tim sporazumom, ali je nije optužilo za proširenje nuklearnog arsenala preko dogovorenih granica.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je izrazio žaljenje zbog američkog djelovanja koje kako je rekao "podriva ključni cilj sporazuma a to je održavanje ravnoteže ofanzivnog strateškog oružja uključenih strana".

"Vašington odbija da vidi duboke razloge problema prebacujući krivicu na druge", rekao je ambasador u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

On je rekao da je Rusija upozorila da kontrola nuklearnog oružja ne može biti izolovana od geopolitičke realnosti, i da Rusija smatra da je u sadašnjim uslovima neopravdano i neprikladno pozivati američku vojsku u svoje strateške instalacije.

Moskva je prošle godine objavila da odlaže novembarski sastanak sa SAD o inspekcijama na osnovu sporazuma, optužujući Vašington za "neprijateljski" i "toksičan" stav.

Posljednji sastanak te savjetodavne komisije je bio u oktobru 2021. godine.

Odnosi dvije nuklearne sile su od početka rata u Ukrajini na najnižem nivou.

Neposredno poslije dolaska u Bijelu kuću u januaru 2021. godine, američki predsjednik Džozef Bajden je produžio trajanje tog sporatuma za pet godina, do 2026.

Sporazum je potpisan 2010. i ograničava arsenale dvije zemlje na maksimalnih 1.550 razmještenih bojevih glava sa svake strane, što je gotovo 30 odsto manje u odnosu na raniji limit iz 2002. godine. Sporazumom se takođe određuje maksimalni broj nosača raketa i teških bombardera na 800.

Bonus video: