Gutereš: Svi za svijet bez nuklearnog oružja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je rekao da će "samo jedinstvo" omogućiti da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i stvori mogućnost diplomatskog angažovanja za rješenje krize.
1 komentar(a)
Antonio Gutereš, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2017. 16:03h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se danas za svijet bez nuklearnog oružja i upozorio na rizik od rata sa Sjevernom Korejom.

U svom prvom govoru na zasijedanju Generalne skupštine UN, u sali u kojoj je bilo oko 130 šefova država ili vlada, generalni sekretar UN istakao da rješenje sa Pjongjangom treba da bude političko i da ne treba ući u rat.

"Pozivam Savjet bezbjednost da zadrži jedinstvo (u krizi sa Sjevernom Korejom)", rekao je Gutereš u govoru kojim je zvanično otvorio 72. zasijedanje Generalne skupštine UN.

On je rekao da će "samo jedinstvo" omogućiti da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i stvori mogućnost diplomatskog angažovanja za rješenje krize.

Kako je Sjeverna Koreja povećavala broj nuklearnih proba i ispaljivala balističke rakete, Savjet bezbjednosti UN je od ljetos usvojio više rezolucija uvodeći sve oštrije sankcije Pjongjangu.

Američki predsjednik Donald Tramp do sada nije pokazao da zaista vjeruje u mogućnost da sankcije navedu Sjevernu Koreju da dođe za pregovarački sto i više puta je pomenuo mogućnost pribjegavanja sili da se Pjongjang povinuje.

"U širem smislu, sve zemlje treba da pokažu veće angažovanje ka ostvarenju univerzalnog cilja svijeta bez nuklearnog oružja", rekao je Gutereš.

On je rekao da zemlje koje imaju nuklearno oružje imaju posebnu odgovornost da predvode taj pokret i izrazio žaljenje što širenje nuklearnog oružja stvara "nezamislivu opasnost", kao i zbog toga što je proces razoružanja u svijetu "paralisan".

Kina i Rusija: Prekinuti "začarani krug" sa Pjongjangom

Ministri spoljnih poslovi Kine i Rusije pozvali na miran prekid "začaranog kruga" na Korejskom poluostrvu, tokom sastanka na marginama zasijedanja GS UN, prenosi Tanjug.

Šef kineske diplomatije Vang Ji i njegov ruski kolega Sergej Lavrov pozvali su sve strane da potraže "mirno rješenje" za trenutnu napetu situaciju sa Pjongjangom zbog sjevernokorejskog programa nuklearnog naoružanja, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AFP.

"Nuklearni problem na Korejskom poluostrvu mora biti riješen mirnim putem", rekao je Vang, dodavši da "trenutni začarani krug koji se produbljuje mora da se prekine".

Vang je istakao da je uspostavljanje mirovnih pregovora, takođe, neophodan korak kako bi se sprovela rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Lavrov je ukazao da je stav Rusije o tom pitanju "potpuno identičan" stavu Kine, navodi se u saopštenju.

Rusija se pridružila pozivu Kine za "dualni" pristup pri čemu bi Sjeverna Koreja obustavila svoj oružani program, dok bi SAD zauzvrat obustavile vojne vježbe u tom regionu, napominje francuska agencija.

Bijela kuća je prethodno saopštila da je američki predsjednik Donald Tramp telefonom razgovarao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

"Dva lidera su posvećena maksimalizovanju pritiska na Sjevernu Koreju putem energičnog sprovođenja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju.

Bonus video: