Globalne cijene hrane pale deseti mjesec zaredom

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u januaru za jedan bod u odnosu na revidiranu vrijednost u decembru, na prosječna 131,2 boda, što je najniže od septembra 2021. godine, objavila je FAO

4994 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene hrane, makar na globalnom nivou, pale su i u januaru, deseti mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje biljnog ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je juče agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO.

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u januaru za jedan bod u odnosu na revidiranu vrijednost u decembru, na prosječna 131,2 boda, što je najniže od septembra 2021. godine, objavila je FAO.

Njegova vrijednost na početku ove godine niža je za 18 odsto u odnosu na mart 2022, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Najviše su na početku godine pojeftinila biljna ulja, za 2,9 odsto u odnosu na decembar, zbog smanjene potražnje za palminim i sojinim uljem i veće ponude suncokretovog i ulja od uljane repice.

Značajno su pale i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,4 odsto, i šećera, za 1,1 odsto u odnosu na decembar, piše hrvatski Tportal.

Cijene žitarica bile su uglavnom ostale nepromijenjene u odnosu na decembar, budući da je pojeftinjene pšenice od 2,4 odsto pod uticajem snažne proizvodnje u Rusiji i Australiji, neutralizovano usljed poskupljenja riže od 6,2 odsto, koje je podstaknuto talasom potražnje u pojedinim azijskim zemljama.

U odnosu za prošlogodišnji januar, cijene žitarica bile su više za 4,8 odsto, navela je agencija UN.

Značajnije se u odnosu na decembar nijesu promijenile ni cijene mesa, budući da je pojeftinjenje piletine, svinjetine i ovčetine bilo protivteža poskupljenju govedine usljed pojačane potražnje.

Agencija predviđa rekordnu globalnu proizvodnju pšenice u 2022. godini zahvaljujući revidiranim procjenama zasijanih površina u Australiji i Rusiji.

Procjena svjetske proizvodnje riže revidirana je naniže budući da je kineska proizvodnja bila manja no što se očekivalo, pa se sada predviđa pad od 2,6 odsto u odnosu na rekord iz 2021. godine.

Bonus video: